Didžioji dalis jaunesnių nei 70 metų amžiaus moterų pasisako už įvairiausias keliones į svečias šalis. Tai, kokiu transportu keliausite ir kiek ilgai užtruksite, palieku spręsti jums, mielos skaitytojos. Tačiau norėčiau glaustai pakalbėti apie tai, ko nevalia pamiršti namuose, idant išvengtumėte nemalonių siurprizų, galinčių sugadinti jei ne visą, tai bent dalį nuostabios kelionės.

Pagrindų pagrindas

Svarbiausias dalykas – žvilgtelėti į kalendoriuką ir įvertinti, ar jau artėja tos nelaukiamos dienos, kai higiena reikalauja ypatingų pastangų ir maksimalaus dėmesio. Tačiau, net ir turėdamos kelias dieneles „rezerve“, įsimeskite jums įprastų higieninių įklotų. Pasiimkite bent kelis vienetus paketų, pažymėtų didesniu lašelių skaičiumi. Juk kaprizingas moterų organizmas gali pasielgti neprognozuojamai ir išlieti daugiau kraujo nei įprasta (menstruacinis ciklas jautriai reaguoja į stresą, nuovargį, kitas neįprastas sąlygas, taigi būkite tam pasiruošusios).

Tamponai?

Jeigu planuojate važiuoti autobusu arba jūsų kelionė bus tokia, kad ne visuomet galėsite norimu laiku pasikeisti švarą ir gaivą garantuojančio moteriško atributo, patarčiau rinktis įprastus higieninius paketus, bet ne į makštį įdedamus tamponus. Dalis bakterijų puikiai jaučiasi ir dauginasi bedeguonėje (anaerobinėje) aplinkoje, o naudodamos tamponus pačios sukuriate tokias sąlygas. Kraujas – ideali mitybinė terpė bakterijoms. Tamponus būtina keisti ne rečiau kaip kas 3-4 valandas, o kelionėje ne visuomet tai įmanoma. Viena rimčiausių galimų su tamponais susijusių problemų – toksinio šoko sindromas. Tai reta, bet itin rimta liga, kurią sukelia Staphylococcus aureus bakterijos. Ligos požymiai primena gripą: staigiai pakyla aukšta temperatūra (iki 40º C), šaltkrėtis, pykinimas, vėmimas, padų bei delnų bėrimas (tarsi nudegus saulėje), raumenų skausmas, galvos svaigimas, kraujospūdžio kritimas ir t.t.. Visada būtina skubi pagalba. Dėl šios priežasties būtina naudoti minimalaus pakankamo sugėrimo tamponus ir juos dažnai keisti, o naktį pasirinkti įklotus. Kitų rūpesčių kilti neturėtų. Tamponų siūlas prasiūtas per visą gaminio ilgį ir išlaiko maždaug 5 kg svorį. Gimdos kaklelis prasivėręs tikrai nedaug, tamponas į gimdos ertmę tikrai nepatenka.

Kasdienė priežiūra

Kasdienei priežiūrai verčiau nenaudokite paprasto muilo, dezodoruotų intymių vietų prausiklių, kvapnių kasdienių įklotų. Šios priemonės suardo natūralią rūgštinę apsauginę terpę. Vanduo ir intymios higienos prausiklis – geriausias jūsų pagalbininkas tiek namuose, tiek kelionėje. Menopauzinio amžiaus moterims patarčiau įsigyti tokių prausiklių, kurie stabdo odos sausėjimą, mažina niežulio ir infekcijų riziką. Tokiu poveikiu pasižymi prausikliai su pieno rūgštimi, čiobrelių ekstraktu, bisabololiu – pavyzdžiui, ramunėlių eteriniuose aliejuose randamos veikliosios medžiagos. Deja, pastarojoje ne visuomet yra galimybė nusiprausto vos tik poreikiui atsiradus. Tokiu atveju patarčiau turėti specialių intymiai higienai skirtų drėgnų servetėlių. Patarčiau rinktis tokias servetėles, kurios nebūtų gausiai iškvėpintos, kadangi tokios priemonės dažniau sukelia nepageidaujamų poveikių, dažniau sudirgina jautrią gleivinę. Norėdamos išvengti nemalonių siurprizų, pasinaudojusios tualetu, nepamirškite apie taisyklingą tarpvietės šluostymo kryptį: nuo lytinių lūpų išangės link, tačiau ne atvirkščiai. Priešingu atveju, žarnyne natūraliai gyvenančios bakterijos gali sukelti makšties uždegimus. Ta pati taisyklė galioja ir naudojantis intymios higienos servetėlėmis.

Kasdieniai įklotai

Šiuo klausimu vieningos nuomonės nėra. Vieni primygtinai siūlo juos naudoti kasdien, kiti pateikia kontrargumentus, kodėl to daryti neverta. Mano manymu, geriausia išeitis – natūralaus pluošto kelnaitės (jokiu būdu ne stringai, kadangi jie ne tik dirgina jautrią gleivinę, bet ir sudaro sąlygas makšties uždegimui išsivystyti). Higieniniai įklotai yra gaminami iš sintetinio pluošto, medvilnės arba celiuliozės. Įklotai pagaminti iš sintetinio pluošto (deja, didžiojoje daugumoje įklotų sintetinis pluoštas vyrauja) yra patogūs, tačiau gali sukelti alergiją. Nesinaudoti įklotais rekomenduoju ir toms moterims, kurios kovoja su dažnai pasikartojančiomis grybelinėmis makšties ligomis. Tačiau jei esate sveika ir kasdieniai įklotai jums būtinybė, – naudokite. Kasdienai jokiu būdu netinka naudotis tamponais. Jei vis dėlto naudojatės kasdieniais higieniniais įklotais, nepamirškite jų keisti po kiekvieno apsilankymo tualete.

Ką daryti, jeigu kartojasi grybeliniai makšties uždegimai?

Pirmiausia – pasiruošti, kad yra tikimybė, jog makšties mikroflora išsibalansuos kelionės metu (pasikeitęs režimas, higienos galimybės, maistas, klimato sąlygos, galų gale dažnesni ar nauji intymūs santykiai turi neabejotiną įtaką). Vaistinėse yra preparatų, kuriuos vartojant palaikomas įprastas makšties pH, o tai reiškia, neleidžia sutrikti makšties mikrofloros balansui. Patarčiau turėti šių preparatų ir kelionės metu nepatingėti jų naudoti. Jie puikiai tinka ir tuo atveju, jeigu neseniai gydėtės makšties infekciją (bakterinės kilmės ar elementarią pienligę). Prasidėjus menopauzei ir atsiradus hormonų nulemtiems pokyčiams, keičiasi intymios srities pH pusiausvyra, padažnėja suerzinimai ir susilpnėja atsparumas uždegimams bei infekcijoms. Taigi šie makšties pH palaikantys preparatai gali būti išties naudingi saugant gerą savijautą, o kartu ir nuotaiką kelionėje. Jeigu vartojate antibiotikų preparatų, patarčiau pasirūpinti ne tik makšties pH, bet ir pavartoti specialių makštį kolonizuojančių bakterijų preparatų.

Tai įdomu… Paskutinis įklotų išbandymas

Prieš patekdami į prekybos centrus, įklotai tikrinami įvairiais būdais: tiriamas paviršinio sluoksnio pralaidumas, laikas, per kurį sugeriami 5 ml destiliuoto vandens, skysčio tūris, kurį maksimaliai gali sugerti įklotas, sugėrimo tolygumas, pH ir t.t., galiausiai į įklotą įpilama 70–100 g dažyto glicerino, tada jis dedamas ant baltos medžiagos ir prispaudžiamas presu (panašiai kaip reklamoje). Tamponai bandomi panašiai, tik preso išvengia, ant jų kabinami svareliai, kad būtų įvertintas siūlo tvirtumas.
 

Vidaus ligų gydytoja vyresnioji rezidentė Viktorija Matulevičienė

 

"Sveikas žmogus"

testas-/35263″>Kelionės žinių testas.