Moterys ne prakaituoja, o tik pradeda spindėti. Šiame posakyje, pasirodo, yra tiesos. Mokslininkai atskleidė, kad moterų kūnas mažiau pasidengia prakaito lašeliais net ir intensyviai sportuojant.

Kaip praneša dailymial.co.uk, moterys net ir intensyvių treniruočių metu prakaituoja dvigubai mažiau nei vyrai. Nors jie atlieka panašų kiekį fizinių pratimų ir sportuoja tos pačios temperatūros kambaryje.

Žinoma, kad prakaitavimas – būtina kūno funkcija, kurios metu išsiskyręs prakaitas atvėsina žmogų. Tačiau kodėl vyrai prakaituoja labiau? Mokslininkai mano, kad gausesnis vyrų prakaitavimas buvo būdingas prieš kelis tūkstančius metų, kai vyrai buvo fiziškai aktyvesni ir jiems buvo būtina atvėsti greičiau. Moterys evoliucionavo priešingai – moterų maži kūnai savyje sukaupia mažiau vandens, todėl per didelis prakaitavimas lemtų kūnų išdžiovimą.

Japonijos mokslininkai įspėja, kad moteris dažniau gali ištikti šilumos smūgis, kadangi jų kūnai ne taip gerai atsivėsina kaip vyrų.

Mokslininkai taip pat išsiaiškino, kad sveiki ir sportiški žmonės, nepriklausomai nuo jų lyties, prakaituoja daugiausia. Intensyviai sportuojantis žmogus išskiria 60 proc. daugiau kūno skysčių, nei tos pačios lyties žmogus, kuris yra pakankamai neaktyvus.

Mokslininkai teigia, kad lengviau įveiktume šilumos bangas, jei daugiau sportuotume.

Vidutiniškai žmogus per dieną išskiria 1 -1,5 litro prakaito. Prakaitavimo gausumą lemia lyties, temperatūros bei fizinio aktyvumo faktoriai. Neretai daugiau prakaituojame ir tuomet, kai esame susijaudinę ar intensyviai sportuojame. Nors teigiama, kad prakaito metu iš organizmo pasišalina žalingi toksinai, tačiau mokslinio įrodymo nėra.

Medik