+4
-0
+4
Naujasis „Aš“: kaip socialiniuose tinkluose pakeičiam save?

Dauguma iš mūsų socialiniuose tinkluose praleidžiame nemažai laiko. Vieni dalinasi savo atostogų įspūdžiais ar akimirkomis iš įvairių renginių, dar kiti – pasirenka publikuoti save. Ir ne bet kokį, bet gerokai pakeista išvaizda. Reikiama programėlė telefone, vos keli telefono mygtuko paspaudimai – ir štai, naujasis „Aš“ jau šypsosi jūsų virtualiems draugams…

Kodėl išvaizda tapo tokia svarbi?

Paprasta atsakyti į klausimą, kodėl išvaizda tapo tokia svarbi. Pagal išvaizdą mes vertiname vieni kitus. Moterys ir vyrai savo išvaizda rūpinosi dar antikos laikais, tik štai, tuo laikotarpiu populiarus posakis „gražiame kūne – graži siela gyvena“ buvo ne tik skambi frazė, bet ir realybė. Dauguma antikos žmonių rūpinosi ne tik išoriniu, bet ir vidiniu savo grožiu. Ne veltui retorikos meno būreliai buvo vieni iš populiariausių užsiėmimų antikos žmonių tarpe, o štai į Milo Veneros kūno linijas lygiavosi ne viena to meto moteris.

Keičiasi išvaizdos kultas

Džiugu, kad pamažu išvaizdos kultas ima keistis. Tie pokyčiai matosi ne tik tarp mados atstovių, bet ir tarp žaislų vaikų prekių lentynose. Mat tarp lėlių „Barbių“ atsiranda ne tik aukštos, liesos, bet ir putlutės plastikinės gražuolės. Dabar kiekviena maža mergaitė galės pasirinkti, kokios gražuolės idealą ji nori turėti. Toks pokytis žaislų rinkoje yra labai sveikintinas, siekiant užauginti sveikas, grožį suvokiančias ne tik kaip liesą kūną, jaunas mergaites.

Pavyzdžiai iš Lietuvos ir užsienio

Žvilgtelėkime, kas darosi Lietuvos ir užsienio socialiniuose tinkluose. Štai viena interneto sensacija Lietuvoje tituluojama mergina nevengia viešinti ne tik savo kūno, bet ir asmeninio gyvenimo. Negana to, tokie drąsūs pareiškimai, kaip „aš pragyvenu iš socialinių tinklų“ piktina  ne vieną tautietį. Ar tikrai galima pragyventi Lietuvoje iš savo išvaizdos? Lieso liemens ir plokščio pilvo demonstravimo? Kodėl mergina staiga tapo tokia populiari, o jos asmeniniu gyvenimu vis dar domisi spauda? Gal tikrai, pakeisdami save socialiniuose tinkluose mes galime užsidirbti pinigų pragyvenimui? Naivu tikėti, bet baisu, kad tai gali būti tiesa.

O štai užsienyje, viena garsiausių muzikos atlikėjų Rihanna nuolat socialiniuose tinkluose publikuoja savo seksualias nuotraukas. Nuo jos neatsilieka ir kita žvaigždė – Justinas Bieberis, kuris socialiniuose tinkluose yra susikūręs paaugliškai žavų stilių. Socialiniuose tinkluose jie pateikia save taip, kaip nori, kad jų fanai juos matytų – gražius, seksualius, sėkmingus ir laimingus. Nors gyvenimas tokių žvaigždžių ne visuomet būna rožėmis klotas.

Mirti dėl asmenukės – būna ir taip

Asmenukių mada, rodos, užvaldė visą pasaulį. Dėl savo gražios asmeninės nuotraukos kai kurie žmonės pasiryžę paaukoti gyvybę. Štai paauglys Indijoje mirė dėl to, kad bandė save nusifotografuoti ant traukinio bėgių prieš atvažiuojant traukiniui. Tačiau nespėjo nubėgti nuo traukinio bėgių ir šis jaunuolį mirtinai pervažiavo. Statistikos duomenimis, kuriuos pateikia nymag.com portalas, 2014 metais mirė net 49 žmonės. Jų mirties priežastis – pavojingos ir mirtinos situacijos, kurias sukėlė jie patys, darydami savo asmenines nuotraukas.

Galvos skausmas dėl išvaizdos socialiniuose tinkluose?

Gal visa tai ir skamba kvailai, tačiau daugelis iš mūsų bent kartą gyvenime esame pajutę tą jausmą, kai norėjome savo gražios nuotraukos, tačiau ji nesigavo, buvome nepatenkinti savo išvaizda. Tada susinerviname, pradeda skaudėti galvą. Ir vaistai nuo skausmo nepadeda. Ir nepadės, kol nesuprasime, kad svarbiausia yra ne tas žmogus, kuris šypsos kitapus ekrano, bet tas, kuris yra „čia ir dabar“. Mokėkite mėgautis ne virtualiu, bet realiu gyvenimu ir jo teikiamomis akimirkomis.

Parengė: L.Rimgailė