+4
-1
+3
Negi visi vyrai rizikuoja susirgti prostatos hiperplazija!?

Jei Jus naktį pakelia noras šlapintis, susilpnėjo šlapimo srovė, atsirado sunkiai valdomas noras šlapintis, ar nelaikote šlapimo? šie simptomai ar keli iš jų gali signalizuoti, kad sergate gerybine prostatos hiperplazija.

Mūsų gyvenimo sąlygos kinta priklausomai nuo mokslo ir technikos pažangos, ekonomikos lygio. Darbo ir buities mechanizavimas, transportas mažina fizinį aktyvumą. Daugėja žmonių, dirbančių protinį darbą. Protiškai įtemptas darbas dažniausiai vyksta be raumeninės iškrovos.

Ypač intensyviai gyvenimo sąlygos kito pastaraisiais dešimtmečiais. Tuo tarpu žmogaus genetika susiformavo seniai ir nekinta jau keli šimtai tūkstantmečių, todėl biologinė žmogaus prigimtis pradėjo konfliktuoti su šiuolaikinio gyvenimo ypatumais, pasireikšdama įvairiomis ligomis, nelaimingais atsitikimais, ankstyvomis mirtimis. Manoma, kad iš protėvių paveldėtas genomas yra toks, kad organizmas geriausiai funkcionuoja, kiekvieną dieną dirbdamas fiziškai.

Nemažai mokslinių tyrimų rodo, kad žemas fizinio aktyvumo lygis yra susijęs su sergamumu širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis, per dideliu cholesterolio kiekiu, nutukimu, 2 tipo cukriniu diabetu, osteoporoze, didesne rizika mirti nuo vėžinių susirgimų (gaubtinės žarnos, krūties, kiaušidžių, priešinės liaukos). Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) ekspertai skelbia prognozes, kad jau 2020 metais daugiau nei 70 procentų visų susirgimų lems netinkamas žmogaus gyvenimo būdas, o labiausiai – nepakankamas fizinis aktyvumas.

Vienas didžiausių šiuolaikinio vyro sveikatos rizikos veiksnių – mažas fizinis aktyvumas. Jei visą darbo dieną praleidžiame sėdėdami, ilgainiui sutrinka kraujotaka mažojo dubens organuose, tuomet susidaro palankios sąlygos priešinės liaukos (prostatos) išvešėjimui. Priešinės liaukos (prostatos) išvešėjimas arba padidėjimas, dar vadinamas gerybine prostatos hiperplazija (GPH). Gerybinė priešinės liaukos hiperplazija yra viena dažniausių ligų, kuri vyresniems vyrams sukelia šlapinimosi sutrikimų, blogina gyvenimo kokybę.

Gerybinės prostatos hiperplazijos etiologija nėra visiškai aiški. Vyrauja kelios viena kitą papildančios koncepcijos: histologinė, hormoninė ir senėjimo. Vyrams senstant, keičiantis lytinių hormonų balansui organizme, prostatos audinyje pradeda daugėti liaukinių ląstelių. Nustatyta, kad nejudrus gyvenimo būdas (ilgas sėdėjimas), riebus maistas, gausus alkoholio vartojimas, rūkymas, didelis riebalų ir cukraus kiekis kraujyje, nutukimas, aukštas sistolinis kraujo spaudimas, negydomas lėtinis prostatos uždegimas, nereguliarūs, reti lytiniai santykiai spartina prostatos didėjimą.

Daugėja mokslinių įrodymų apie fizinį aktyvumą, kaip pirminės prevencijos priemonę prieš GPH. Didelis skaičius epidemiologinių ir klinikinių tyrimų parodė, kad vyrai, reguliariai atliekantys fizinius pratimus, patiria mažiau su prostatos hiperplazija susijusių sutrikimų. Lee su kolegomis nustatė, kad vyrai, kurie sėdėdavo nuo 4,5 iki 7 val./parą turėjo mažesnę riziką GPH, nei vyrai, kurie sėdėjo > 7 val/parą. Mokslininkai iš Kalifornijos universiteto mano, kad fizinis aktyvumas kontroliuodamas GPH rizikos veiksnius (širdies ir kraujagyslių sistemos ligas, nutukimą, padidėjusį gliukozės kiekį kraujo plazmoje, 2 tipo cukrinį diabetą), kontroliuoja prostatos išvešėjimą.

Norint atitolinti GPH atsiradimą ar sušvelninti ligos simptomatiką pasistenkite daugiau vaikščioti pėsčiomis, nevažiuokite trumpų atstumų automobiliu, jei darbas sėdimas, kas valandą po 10 minučių intensyviai pajudėkite ar pasivaikščiokite. Taip pat reikėtų daryti dubens raumenims skirtus pratimus. Juos nesunkiai galima atlikti ir namuose. Pavyzdžiui, stovėdami kelkite kelius kuo aukščiau link pilvo arba gulėdami ant nugaros pusiau sulenkite kelius ir kelkite į viršų dubenį. Bėgimas, slidinėjimas, irklavimas gali būti dar veiksmingesnė prevencinė priemonė prieš prostatos hiperplaziją. Atsižvelgiant į Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijas, suaugusieji fiziškai aktyvūs turėtų būti bent 30 minučių per dieną 5 – 7 dienas per savaitę arba nors 20 minučių bent tris dienas jų fizinis aktyvumas turėtų būti didelio intensyvumo.

Prostatos išvešėjimo simptomams palengvinti yra įvairių priemonių. Jei požymiai neryškūs, mokslininkai siūlo rinktis augalinės kilmės preparatus. Vienas iš dažniausiai vartojamų augalinių preparatų yra Serenoa repens (Lietuvoje užregistruotas Prostamol uno pavadinimu). Prostamol uno veiksmingumą ir saugumą gydant GPH įrodė daugelis įvairiose šalyse atliktų klinikinių tyrimų.

Epidemiologiniai ir klinikiniai tyrimai rodo, kad fizinis aktyvumas, sveika mityba, svorio kontrolė yra veiksniai mažinantys gerybinės prostatos hiperplazijos atsiradimo riziką, o sergantiems padeda suvaldyti ligą.

Autorius: Asta Mockienė