Nemigą reikia šalinti iš pat šaknų

 Miego kokybei įtakos turi ir vakarienė. Jei naktimis gerai
neišsimiegama, dažniausiai griebiamasi migdomųjų vaistų. Bet jie nebūtini!
Pasinerti į sapnų karalystę padės tinkamas maistas.

Ilgai neužmiegama

Kad netektų ilgai vartytis lovoje ir skaičiuoti avis, patartina vakare suvalgyti
lėkštę tirštos pomidorų sriubos su bazilikais, rudųjų ryžių su šafranu,
sukrimsti kelis meduolius arba bananą.

Paprastieji angliavandeniai (medus) skatina hormono serotonino, padedančio
užmigti, išsiskyrimą, o sudėtiniai angliavandeniai apsaugo nuo dažnų pabudimų
naktį. Žali prieskoniniai augalai (bazilikai, krapai) pasižymi raminamuoju
poveikiu.

Vakarieniauti reikia ne vėliau kaip pusantros valandos iki einant gulti, nes
maisto virškinimo metu padidėja kūno temperatūra, o tai trukdo užmigti. Per
vakarienę nereikia valgyti daug baltymingo maisto (mėsos, sūrio), skatinančio
žvalumą. Kavos, arbatos, kokakolos po 17 val. geriau negerti, nes kofeino
poveikis išlieka maždaug penkias valandas. Beje, kofeino yra ir šokolade.

Užmigti padeda apynių spurgų nuoviras (1 arbatinį šaukštelį apynių užpilti
stikline vandens ir 3 min. pavirti ant silpnos ugnies).

Nubundama naktį

Miegas būna gilus, jei per visą dieną geriama mineralinio vandens, žaliosios
arbatos, valgoma maisto, turinčio daug magnio (vaisių, žalumynų, ankštinių
daržovių, figų), vario (jūros produktų, subproduktų), antioksidantų (vaisių,
daržovių).

Per vakarienę patartina valgyti avinžirnių su rapsų aliejumi arba morkų su
kmynais, raudonos spalvos vaisių, jogurto, midijų. Maistas vakare turėtų būti
neriebus, lengvai virškinamas. Padedantys organizmui geriau pasisavinti maistą
prieskoniai (kmynai, cinamonas, kardamonas, muskatų riešutai) reguliuoja kraujo
rūgštingumą, dėl jų nevargina žarnyno spazmai. Prieš miegą naudinga išgerti
stiklinę šilto pieno, į ją įlašinus po lašą lauro lapų ir mairūnų eterinio
aliejaus.

Anksti pakirstama

Paprastai per anksti nubundama dėl alkio, todėl vakarienė neturėtų būti labai
lengva. Vakare patartina valgyti maisto, turtingo sudėtinių angliavandenių (žalumynų,
ankštinių daržovių, avižinių dribsnių, kruopų) ir ląstelienos (vaisių, žalumynų).
Tinkamiausi patiekalai – špinatų salotos su riešutų aliejumi, tunas arba kietas
fermentinis sūris, galima suvalgyti kelias figas, riekutę rupios duonos su
neskaldytais grūdais. Prieš miegą derėtų išgerti jogurto arba kefyro su grūdais.