Kita vasaros pusė

Dauguma nėščiųjų, deja, priverstos taikstytis su išvirkštine vasaros mieste puse: karščiu, užterštu oru, tinstančiomis kojomis, troškuliu bei kitais nemaloniais pojūčiais. Kaip juos įveikti, būsimoms mamoms gali patarti gydytojai ginekologai. Jeigu vasara tenka pirmajam nėštumo trimestrui, prie viso karščių keliamo diskomforto daugeliui moterų dar prisideda ir toksikozė. Todėl gydytojai primygtinai pataria neriboti skysčių vartojimo – būsimoms mamoms negalima jausti troškulio. Tiesa, rinkdamosi gėrimus jos privalo būti labai atsargios. Gira, saldūs kompotai, konservuotos sultys ir nektarai sulaiko skysčius organizme, todėl kol kas reikėtų išbraukti juos iš raciono. Gazuoti gėrimai taip pat turi savų minusų: dažnai jie sukelia dujų kaupimąsi žarnyne, rėmenį, kitus virškinimo sutrikimus. Nėščiosios gali mėgautis morsais iš pačių įvairiausių šviežių uogų bei šviežiai spaustomis sultimis (tik atminkite: nuo vynuogių sulčių gali imti raižyti skrandį ar pūsti pilvą, o slyvų sultys – gana veiksmingi laisvinamieji). Geriausia per karščius gerti tik gryną nemineralinį negazuotą vandenį (tik iš patikimo šaltinio!). Taip pat naudinga gerti arbatą – ypač žaliąją ir žolelių. Pavyzdžiui, juodųjų serbentų lapų ir mėtų. Toks gėrimas normalizuoja arterinį kraujo spaudimą, ramina. O štai nėštumo pabaigoje priešingai – reikia laikytis griežto skysčių vartojimo režimo ir neišgerti jų daugiau kaip pusantro litro per dieną. Į šį kiekį, beje, įeina ne tik vanduo ar sultys, bet ir sriubos, pienas, net vaisiuose ar daržovėse esantys skysčiai (kaip žinoma, 80 procentų agurkų, pavyzdžiui, sudaro vanduo). Todėl jei esate pratusios valgyti daug šviežių salotų, vadinasi, skysčių jūsų racione ir taip yra pakankamai.

Badauti – draudžiama

Tinimai ir paburkimai ne tik suteikia nemalonių pojūčių. Tai dar ir našta, tiesiogine šio žodžio prasme slegianti besilaukiančią moterį. O jeigu, be tinimo, dar pakyla kraujospūdis, pradeda kamuoti galvos skausmai, pykinimas, vėmimas, būtina skubiai kreiptis į gydytoją. Tik specialistas gali nustatyti tokios būsenos tikrąją priežastį – ir ne iš akies, o atlikęs nuodugnius tyrimus.

Užsiimti savigyda jokiu būdu negalima.

Taip pat būtina reguliariai svertis, kad laiku būtų pastebėtas staigus ir ženklus svorio padidėjimas (norma laikomi 350–500 g per savaitę). Jeigu nėščioji ima pernelyg greitai „sunkėti“ (vos ne po kilogramą kasdien) ir tinti, daugeliu atvejų tai būna susiję su skysčių užsilaikymu organizme. Tokioje situacijoje pagrindinis patarimas būtų visiškai pamiršti apie druską ir laikytis griežto skysčių vartojimo režimo. Tinimo padės išvengti ir dažnas poilsis. Ypač gerai pakelti kojas – kad ir ant pagalvėlės. Būsimoms mamoms galima periodiškai rengti iškrovos dienas, tik būtina atminti, jog jų esmė anaiptol nėra badavimas. Nėščiosioms iškrovai geriausiai tinka varškė arba vaisiai. Dažniausia klaida, kurią daro besilaukiančios moterys vasarą, – jos atsisako maisto. Kai užeina karščiai, visiškai natūralu, jei dingsta apetitas. Tačiau tokios būklės moteriai badauti kategoriškai draudžiama – juk mažylis nuolat auga ir normaliam vystymuisi jam reikalingi baltymai. Tad teks valgyti mėsą su daržovėmis (bet ne bulvėmis), ryžiais ir žalumynais. Juolab kad toks produktų derinys yra lengvai pasisavinamas ir virškinamas. „O kaipgi ledai?“ – paklaus būsimos mamos. Jeigu nesergate lėtiniu tonzilitu ir nėra ligos paūmėjimo rizikos, per karščius galima pasimėgauti ledais. Juolab kad valgant ledus išsiskiria endorfinas – laimės hormonas. Aišku, kokius produktus nėščiajai galima valgyti, o kokius – ne, geriausiai gali pakonsultuoti gydytojas.

Tegyvuoja siesta!

Per karščius būsimoms mamoms labai naudinga daugiau miegoti. Variantai čia galimi du: arba eiti miegoti pusvalandžiu anksčiau, arba pasistengti rasti laiko popiečio miegui. Puiku būtų pradėti puoselėti siestos tradicijas – miegas karščiausiu paros metu padės ištverti sunkiausią paros dalį. Jei tik yra galimybė, per kaitrą neikite į lauką nuo 12 iki 16 valandos. Gerai, jei jūsų namuose yra kondicionierius. Tik nepamirškite, jog kondicionuojamoje patalpoje galima persišaldyti. Stenkitės būti nuo orą vėsinančio agregato už 2–3 metrų. Ideali temperatūra nėščiosios kambaryje – 21–22 laipsniai. Jeigu nėra kondicionieriaus, orą patalpoje reikia drėkinti. Tam tinka ir pulverizatorius, ir paprastas dubuo su vandeniu.
 

iMed