+4
-0
+4
Norite ilgai gyventi?Gyvenkite kaip abchazai!

Kaukazo regiono Abchazijos gyventojai pasižymi savo ilgaamžiškumu. Net būdami garbaus amžiaus, jie aktyviai reiškia nuomonę šeimos, giminės santykiuose, dalyvauja bendruomenės veikloje. Analizuojant Abchazijos ilgaamžių gyvenimą, dėmesys atkreipiamas į sveiką jų mitybą. Pastebėta, kad 90-mečiai ir vyresni  išlaiko tam tikras maitinimosi tradicijas, susietas su regiono produktų pasirinkimu, nacionalinių patiekalų gaminimu ir pastoviu valgymo režimu.

Vyresni žmonės, kaip taisyklė, gaminasi maistą namuose ir jį tuoj pat suvalgo. Daugelis produktų, tokių kaip vaisiai, daržovės, grūdai, pienas, kiaušiniai, mėsa išgaunami namų ūkyje. Dažniausiai senoliai valgo 3 kartus per dieną.  Mėgsta šiltą maistą.

Abchazai vartoja įvairius produktus, pirmenybę teikdami augalams. Pagrindinis jų patiekalas - tiršta kukurūzų miltų košė - „mamalyga“. Ji atlieka duonos vaidmenį. Košė gardinama riešutų aliejumi, rūgusio pieno sūriais, pienu, medumi. Iš kukurūzų miltų kepa bandeles- „lepioškas“. Populiarios  virtos ar apkeptos kukurūzų burbuolės. Kukurūzų produktai naudingi organizmui, nes juose yra nedidelis kiekis amino rūgšties triptofano. Bandymais nustatyta, kad triptofano deficito metu gyvūnams smegenyse ženkliai sumažėja  neuromediatoriaus serotonino, kas sąlygoja uždelstą senėjimo procesą ir onkologinių ligų prevenciją.

Daugelį maisto patiekalų ilgaamžiai gamina iš pupelių, kopūstų, ropių bei runkelių lapų. Mėgsta salotas, pagardintas adžika, graikiniais riešutais, žalumynais. Patiekalus paįvairina laukinėmis žolėmis: dilgėlėmis, burnočiu, laukinėmis petražolėmis.  Vasarą racione gausu svogūnų laiškų, petražolų, kalendros, agurkų, paprikos, pomidorų. Rudenį ir žiemą kaip šviežios daržovės valgomi porai, ridikai, ropės, moliūgai, žiediniai kopūstai, baklažanai. Daržovių ląsteliena, antioksidantai, vitaminas C saugo virškinimo sistemą nuo sutrikimų. Valgant daug daržovių, organizme vyrauja šarminė reakcija, ji sąlygoja sveiką ir ilgą gyvenimo trukmę.

Abchazų maitinimosi nacionalinė tradicija yra aštrūs prieskoniai, vartojami vietoje druskos, bei aštrūs padažai. Aštriam skoniui išgauti naudojami įvairių rūšių pipirai. Pipiruose gausu aktyvaus ingrediento kapsaicino. Tai stiprus antioksidantas, jis organizme kovoja su mikrobais, stimuliuoja širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, malšina skausmą. Nustatyta, kad gyvūnų maistą papildžius 5 procentais aitriųjų pipirų, kas sudaro 15 mg kapsaicino, pastebimas  bendrų  ir neutraliųjų lipidų koncentracijos sumažėjimas kraujyje bei cholesterolio kiekis kepenyse. Be to, kas svarbu karšto klimato šalyse, kapsaicinas atlieka termo mažinantį efektą. Į aštrių padažų sudėtį įeina česnakas, turtingas natūraliu antibiotiku alicinu. Alicinas slopina kenksmingų bakterijų gebėjimą daugintis, lėtina vėžinių ląstelių progresavimą, mažina cholesterolio kiekį kraujyje.  Abchazijos šeimininkės gamina daug rūgščių padažų, pradedant nuo slyvų, raugerškio, granatų, vynuogių, pomidorų, baigiant jogurto padažais. Įžymioji abchazų adžika - specialus maisto pagardas, susidedantis iš 22 augalų (11 brolių ir 11 seserų), pagrinde gydomųjų. Adžika stimuliuoja apetitą, didindama skrandžio liaukų sekreciją.

Abchazai vaisius ir uogas vartoja visais metų laikais. Gamta juos apdovanojo plačiu asortimentu, ne tik obuoliais, slyvomis, braškėmis, žemuogėmis, avietėmis, vynuogėmis trešnėmis, tačiau ir egzotiškomis gėrybėmis, kaip granatais, mandarinais, apelsinais, citrinomis, figomis, persimonais.

Svarbią vietą maitinimosi grandinėje sudaro karvių, ožkų ir buivolų pienas ir jo produktai. Senoliai pieną geria virintą arba raugintą. Populiarūs sūriai ir grietinėlė. Svarbiausia rauginto pieno produktų sudėtinė dalis –  pieno rūgšties bakterijos (Lactobacillus ir Bifidobacterium ) – ypač naudingos  žarnynui, gelbsti nuo negalavimų, tokių kaip  pilvo pūtimas ir raižymas.

Gyvenimo ilgaamžiškumo veiksniu galima laikyti ir patiekalų mažą kaloringumą (2013kcal), mažą kiekį lengvai pasisavinamų angliavandenių, optimalų baltymų, riebalų, angliavandenių santykį (1: 0,8: 3), pakankamą vitaminų ir mineralų kiekį. Maiste užtenka antioksidantų, stabdančių senėjimo procesus.

Charakteringas abchazų charakterio bruožas - saiko jausmas. Žmonės supranta, kad maitintis reikia malonioje, gero vienas kitam linkinčioje aplinkoje. Jie valgo lėtai, ilgai kramtydami. Skubotumas ir bloga nuotaika- neišsiauklėjimo ženklai. Supranta, kad vyrų ir moterų lieknumas yra sveikatos, o nutukimas- ligų požymis. Kalnų krašte kilusi patarlė: „Žmogui, nežinančiam savo skrandžio tūrio, dažnai tenka gėdytis paties savęs“.

Norite sveikai ir ilgai gyventi? Mokykitės iš abchazų!

Parengė: L.Varanvičienė