Jau keleri metai turiu bėdą – šlapimo nelaikymą. Jo nevalingai išteka čiaudint, greičiau einat arba šokant. Išbandžiau jau daug ką. Bet rezultatas vis tiek tas pats. Girdėjau, kad tai galima pašalinti operacija. Ar ji labai sudėtinga?
L.I.
Yra trijų laipsnių šlapimo nelaikymas fizinio krūvio metu: pirmojo – čiaudint, kosint. Jei šlapimo nelaikymas yra antrojo ir trečiojo laipsnio, šlapimas nevalingai teka einant, sportuojant, šokant, ką nors keliant ar savaime.

Dažniausiai šlapimo nelaikymas fizinio krūvio metu pagydomas tik atlikus operaciją. 

Esant tik pradinėms šios ligos stadijoms (I laipsnio šlapimo nelaikymui), pacientėms galima skirti fizioterapijos procedūras (elektrostimuliaciją), specialius mankštos kompleksus, Kėgelio pratimus (sutraukinėti tarpvietės raumenis 200 kartų per dieną apie 3 mėnesius). Tačiau ligai progresavus iki II ar III stadijos (šlapimas teka einant, sportuojant, šokant, keliant ir savaime), išvardyti gydymo būdai būklę pagerina tik 10- 30 proc. moterų. Tad tokiais atvejais veiksmingas pagerėjimas pasiekiamas tik atlikus operaciją.

Jeigu nepadeda gydymas vaistais (vartojami 3-6 mėnesius), rekomenduojama atlikti operaciją. 

Idealus variantas – minimaliai invazinė operacija naudojant sintetinę makšties juostelę, kuri stabilizuoja vidurinę šlaplę ir taip apsaugo nuo nevalingo šlapimo tekėjimo fizinės įtampos metu. (Šios operacijos metu padaromas vos 5-10 mm pjūvis ir šlaplė atitraukiama į normalią fiziologinę padėtį.

Tokių operacijų efektyvumas siekia 95-97 proc. Šių operacijų metu implantuojama polipropileno juosta aplink vidurinę šlaplės dalį.

Operacijos atliekamos iš dalies arba vietiškai nuskausminus. Operacija trunka apie 20 minučių.
Pacientė po paros išrašoma namo, dar keturias savaites po operacijos ji turi vengti fizinio krūvio, sporto, lytinių santykių.


Minimali invazinė operacija nėra kompensuojama valstybės ir pacientei kainuoja apie 1700 litų.
Tačiau maždaug tokia suma išleidžiama vienkartiniams įklotams per 14 mėnesių, o savijauta ir komfortas – nepalyginami.


Lietuvos sveikata