Man gan dažnai įsiskausta galva. Skausmai dažniausiai užklumpa į antrą savaitės pusę, netikėtai. Be stiprių nuskausminamųjų rankinėje jau net neinu į darbą. Jei pavėluoju išgerti tabletę, skausmas pradeda tiesiog “rauti stogą”, kartais net supykina. Paskui tarsi nei iš šio, nei iš to praeina.Gerai, jei tai viso labo migrena, tačiau kartais bijau, kad nebūtų insulto pranašas?
Nijolė, 45 metai

Vilniaus universitetinės slaugos
ir ilgalaikio gydymo ligoninės Neurologijos skyriaus vedėjas Jokūbas Fišas:

– Nijolės nusiskundimas nėra retas. Tokie priepuoliniai galvos skausmai labiau vargina moteris, bet “užkabina” ir vyrus. Vyrai mažiau skundžiasi ir dažnokai mes apie jų negalią sužinome tik primygtinai klausinėdami.
Priepuolinių galvos skausmų priežastys yra įvairios, netgi trumpa jų apžvalga užimtų daug vietos. Nijolės cefalgija, ko gero, kraujagyslinės kilmės, bet ir čia gali būti keletas ligų, kurios sukelia galvos skausmą. Viena jų yra paminėta migrena/4394″>migrena, bet gali būti ir kitos kraujagyslinės priežastys.
Siūlyčiau Nijolei kreiptis pas neurologą, kuris galėtų atlikti modernius galvos smegenų kraujotakos tyrimus: branduolinį magnetinį rezonanso tyrimą su kraujagyslinėmis rekonstrukcijomis, trankranijinę doplerografiją, kaklo magistrinių kraujagyslių dvigubą skenavimą ir kitus tyrimus, kurių reikalingumą padiktuotų ligonės apžiūra.
Insulto tikimybė nėra didelė, tačiau, jei ligonė turi kelis modifikuojamus, nemodifikuojamus ar iš dalies modifikuojamus rizikos faktorius, pavyzdžiui, rūko, yra nutukusi, padidėjęs gliukozės kiekis, prasta šeimyninė anamnezė ir t.t., insultas čia pat. Neurologai vartoja ir tokią sąvoką kaip migreninis insultas.
Taigi patarčiau stebėti save, įsidėmėti skausmų pradžią, pobūdį, provokuojančius veiksnius ir, esant skausmų padažnėjimui, sustiprėjimui, pasikeitus jų “struktūrai”, nebeatidėti vizito pas gydytoją.
 

Lietuvos sveikata