Š. m. spalio 13 d. Šiaulių miesto savivaldybės Būtinojo hospitalizavimo ir izoliavimo komisija priėmė sprendimą privalomąja tvarka hospitalizuoti ir gydyti du pacientus, sergančius tuberkulioze. 2008-10-17 ir 2008-10-30 Šiaulių miesto apylinkės teismo nutartimis šie pacientai 6 mėn. bus gydomi Alytaus apskrities tuberkuliozės ligoninėje, kuri yra pasirengusi priimti tokius ligonius iš visos Lietuvos.

Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Sveikatos skyrius bendradarbiaudamas su Šiaulių apskrities tuberkuliozės ir plaučių ligų ligonine ir policija privalomąja tvarka iš viso jau izoliavo 8 asmenis, sergančius atvira atsparia tuberkuliozės forma (vien 2008 m. – 4 asmenis).

Lietuvoje atviroji plaučių tuberkuliozė išplitusi labiau nei kaimyninėse Estijoje ir Latvijoje. Neramina tai, kad pastaruoju metu itin pagausėjus sergančiųjų atsparia tuberkuliozės forma, žmonės užsikrečia ir pirmą kartą suserga iš karto jau atsparia ligos forma, kuri yra pavojinga ir sunkiai pasiduoda gydymui. Pasaulio sveikatos organizacijos ekspertų teigimu, Lietuva priklauso aštuonioms pasaulio valstybėms, kuriose daugiausiai žmonių serga atspariomis vaistams tuberkuliozės formomis.

Tuberkuliozę ir šiandien dažniausiai lydi žmogaus sveikatą nulemiantys socialiniai reiškiniai: skurdas, nedarbas, priklausomybės (narkotikams, alkoholiui) ir su tuo susijusi ŽIV (žmogaus imunodeficito viruso) infekcija. Tačiau, pasak specialistų, ši klastinga liga plinta tarp jaunų darbingo amžiaus žmonių, kurie nepriklauso aukščiau minėtai grupei. Todėl visi nuolat turime rūpintis savo sveikata, ją stiprinti, o atsiradus negalavimui – konsultuotis su gydytoju.

Jolanta Stirbienė
Šiaulių miesto savivaldybės administracijos
Sveikatos skyriaus vedėja (savivaldybės gydytoja)
 

SAM