Pasaulinės osteoporozės dienos proga surengtoje spaudos konferencijoje pademonstruotas pirmasis Lietuvoje mobilus kaulų mineralų tankio tyrimo aparatas, kuriuo bus galima atlikti tyrimus pacientams, gyvenantiems atokiuose Lietuvos rajonuose.

"Osteoporozė – labai rimta problema, apsunkinanti gyvenimą apie 10 proc. Lietuvos žmonių. 2006 m. iš 10 tūkst. vilniečių, vyresnių nei 50 metų amžiaus, 20 patyrė šlaunikaulių lūžių. 23 proc. patyrusiųjų tokius lūžius nuo komplikacijų miršta per pirmus metus po traumos. Prognozuojama, kad artimiausiu laiku per 30 proc. moterų ir 20 proc. vyrų, perkopusių 50 metų, patirs osteoporozinių lūžių", – kalbėjo Lietuvos osteoporozės fondo pirmininkas dr. Vidmantas Alekna spaudos konferencijoje. 

Prieš kelias dienas Briuselyje buvo pristatyta ataskaita "Osteoporozė Europos Sąjungoje 2008: dešimt metų progreso ir tebesitęsiančių iššūkių". Remiantis šio audito duomenimis, šlaunikaulio lūžių skaičius palyginti su 2001 metų duomenimis, išaugo visose šalyse, išskyrus Suomiją ir Vokietiją. Daugiausia šlaunikaulio lūžių 2007 m. buvo Danijoje – 21,1, Švedijoje – 20,5 ir Čekijoje – 20,1 lūžio 10 tūkst. gyventojų. Lietuvoje šlaunikaulio osteoporozinių lūžių dažnis yra 20 lūžių 10-čiai tūkstančių vyresnių nei 50 metų amžiaus gyventojų. Tokia situacija privertė Tarptautinį osteoporozės fondą šią dieną paminėti su šūkiu: "Atsistok ir kalbėk apie savo kaulus". Taip siekiama atkreipti šalių Vyriausybių dėmesį į šią problemą, pradėti nacionalines prevencijos programas, ypač siekiant padidinti kasdieninį kalcio ir vitamino D vartojimą. Tokios gairės jau priimtos daugiau nei pusėje ES šalių, Lietuva kol kas tarp jų nepatenka.

"Pagrindinė osteoporozės profilaktikos priemonė – kalcio ir vitamino D vartojimas. Per parą žmogus turėtų suvartoti 1200 – 1500 mg kalcio. Kiekvienam derėtų paskaičiuoti, kiek kalcio suvartojama su maistu, ir trūkstamą jo kiekį kompensuoti papildomai vartojant kalcį. Vilniuje prieš kelerius metus atliktas tyrimas parodė, kad žmonės, kurių kaulų tankis sumažėjęs, suvartodavo tik apie 600 mg kalcio kasdien", – sakė dr.V.Alekna. Spaudos konferencijoje žurnalistai išgirdo ir gerų naujienų – buvo pristatytas pirmasis Lietuvoje mobilus centrinio kaulų mineralų tankio tyrimo aparatas. "Iki šiol Lietuvoje, pagrindinėse ligoninėse ir poliklinikose buvo 14 aparatų, tiriančių kaulų mineralų tankį dvisrautės rentgeno spindulių absorbciometrijos metodu (vadinamu DXA). Šis tyrimas geriausiai diagnozuoja osteoporozę. Tarptautinis osteoporozės fondas rekomenduoja, kad tokie aparatai būtų ne didesniu kaip 30 km atstumu nuo paciento gyvenamosios vietos. Lietuvoje iki šiol šio reikalavimo netenkinome. Dabar galėsime nuvažiuoti ir pas atokesnių Lietuvos miestų gyventojus", – sakė Nacionalinio osteoporozės centro direktorė dr. Marija Tamulaitienė. Laiku diagnozavus osteoporozę ir pritaikius tinkamą gydymą, kaulų lūžių galima išvengti. Tikimasi, kad naujasis aparatas padės pagerinti Lietuvos osteoporozės statistiką, o tuo pačiu – garantuos geresnę gyvenimo kokybę šimtams žmonių.

Apie osteoporozę.

Osteoporozė – tai liga, kai sumažėja kaulų mineralų tankis ir jų kokybė. Tai silpnina skeleto kaulus ir didina kaulų lūžių riziką. Dažniausiai lūžta stuburo, riešo, šlaunikaulio, dubens, peties kaulai. Šia liga dažniausiai suserga moterys po menopauzės ir vyrai virš 70 metų amžiaus. Osteoporozė vadinama tyliąja epidemija. Kasmet pasaulyje apie 1,6 mln. žmonių patiria šlaunikaulio lūžių,. Prognozuojama, kad 2050 metais šis skaičius gali pasiekti 4,5 – 6,3 mln.
 

iMED