Pasaulyje kas dešimtas kūdikis gimsta neišnešiotas

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, kasmet pasaulyje anksčiau laiko gimsta 15 mln. neišnešiotų naujagimių arba, kitaip sakant, kas dešimtas naujagimis. Daugiau kaip 1,1 mln. Visų kasmet į pasaulį ateinančių neišnešiotų naujagimių miršta. „Tačiau net 75 proc. visų šių per anksti gimusių naujagimių būtų galima išgelbėti ir tai kainuoja labai nedaug”, – tikina savo bendrame pranešime, skirtame Pasaulinei neišnešiotų naujagimių dienai daugiau kaip 100 garsiausių pasaulio medicinos mokslo korifėjų, atstovaujančių 40-iai Jungtinių Tautų agentūrų, universitetų ir organizacijų.

Tiesa, nors apie 60 proc. visų neišne-šiotų naujagimių gimsta Afrikos ir Pietų Azijos skurdžiausiose valstybėse, vis dėlto tai nėra tik neturtingų valstybių bėda. Mat net 12 proc. visų neišnešiotų naujagimių gimsta tokioje turtingoje šalyje kaip Jungtinės Amerikos Valstijos.

Lietuvoje kasmet gimsta, gydoma ir slaugoma apie 2 tūkst. Neišnešiotų naujagimių. Lietuvos statistikos departamento bei Higienos instituto prie Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, pernai Lietuvoje gimė 28,5 tūkst. naujagimių, iš jų 1630 gimė neišnešioti, o mirė – 118, užpernai gimė 30,5 tūkst. naujagimių, iš jų 1615 gimė neišnešioti, o mirė – 144.