Pasigaminkite jogurto

Jogurtą jau VI tūkstantmetyje pr. Kr. ruošdavo senovės egiptiečiai.
Jogurtas – tai vienas iš sveikiausių fermentuotų pieno produktų. Kaip ir kefyras,
rūgpienis, jis yra labai maistingas ir organizmo lengvai pasisavinamas, nes turi
baltymų, pieno riebalų ir cukraus.

Jogurte yra daug kalcio (mūsų organizmas pasisavina 80 proc. viso jogurte
esančio kalcio), nemažai kalio, magnio, natrio, cinko, taip pat vitaminų (B
grupės, A, D ir PP bei šiek tiek E ir C).

Jogurtas gaminamas iš sutirštinto, pasterizuoto arba sterilizuoto pieno, į kurį
dedama laboratorijose auginamų bakterijų, vadinamų jogurto bakterijomis.
Pakaitinus pieną, jis pradeda fermentuotis: jogurto bakterijos minta laktoze,
dauginasi ir išskiria pieno rūgštį bei medžiagas, kurios neleidžia žmogaus
organizme daugintis žalingoms bakterijoms.

Žmonių bei gyvūnų virškinamajame trakte visada būna bakterijų, panašių į jogurto
bakterijas. Jos palaiko žarnyno mikroflorą. Tik jų sudėčiai įtakos turi daugelis
veiksnių.

Jogurtas reguliuoja skrandžio ir žarnyno veiklą, naikina bakterijas,
sukeliančias skrandžio uždegimą. Padeda geriau pasisavinti kalcį ir geležį,
saugo nuo mažakraujystės. Mažina cholesterolio kiekį kraujyje, didina organizmo
atsparumą.

Jogurto gamyba namuose

Tam reikės: 1 litro sterilizuoto pieno, indelio natūralaus arba vaisinio
gyvomis bakterijomis surauginto jogurto, 4-5 šaukštų pieno miltelių. Jogurtą
galima rauginti ir iš pasterizuoto arba šviežio pieno, prieš tai jį užvirinus ir
atšaldžius iki 42 laipsnių C.

Sterilizuotą pieną pakaitinkite iki 42 laipsnių C, sudėkite pieno miltelius,
išmaišykite ir įpilkite jogurto. Paruoštą gėrimą supilkite į termosą arba kitokį
indą ir suvyniokite į pledą, kad neatšaltų. Po 4-6 valandų jogurtas jau būna
tinkamas gerti. Jį laikykite šaldytuve, kad neperrūgtų. Jei norėsite vėl
užsiraugti šio skanaus gėrimo, jums reikės nusipirkti tik pieno, nes kaip raugą
jau galima naudoti naminį jogurtą. Po kurio laiko raugas gali nebetekti aktyvumo.
Tada į pieną vėl teks dėti parduotuvėje pirkto jogurto.