+4
-0
+4
Pasirodo, ši egzotika valgoma: gyvačių vynas, paukščių lizdų sriuba, pūdyta žuvis...

Globalioje visuomenėje, kurioje dabar gyvename, keičiasi ribos tarp to, kas laikoma „priimtinu“ ir „nepriimtinu“ valgyti.

Vis daugiau ir daugiau žmonių keliauja po plačiai nusidriekusias vietoves, ir taip iš pagrindų keičiasi mūsų maisto idealai. Padarėme mažą tyrimą ir atskleidėme 10 maisto gaminių, kuriuos arba pamėgsite, arba ne.

1. Balutas (perintas anties kiaušinis)

Kai kuriems tai gali atrodyti kiek nemalonu. Balutas yra anties embrionas, išvirtas gyvas prieš jam išsiritant iš lukšto. Daugiausia šis produktas atrandamas labiausiai į rytus nutolusiose Azijos šalyse, tokiose kaip Vietnamas ar Kambodža. Įdomu tai, kad žodis „balutas“ į Filipinų ir malajų kalbas verčiamas kaip „suvyniotas“.

2. „Surstömming“ (pūdyta žuvis)

„Surstömming“ yra unikalus šiaurinės Švedijos patiekalas ir apytikriai verčiamas kaip „surūgusi silkė“. Ši Baltijos jūros žuvis yra gaudoma gegužės ir birželio mėnesiais ir rauginama vieną ar du mėnesius prieš ją užkonservuojant. Vieną kartą užkonservavus, ji toliau rauginama apie 6 mėnesius, kol pradeda skleisti bjauraus kvapo dujas. Įdomu, kad 2006 metais keletas didžiausių oro linijų, įskaitant „Air France“, „KLM“ ir „British Airways“, uždraudė „Surstömming“ savo lėktuvuose.

3. Dygliažuvė arba „fugu“

Ar norėtumėte į burną įsidėti kažką, kas gali jus nužudyti? Ką gi, tai yra būtent tai, ką dauguma žmonių pasirenka daryti su „fugu“ – žuvimi, kuri gali sukelti baisią mirtį, jeigu nebus tinkamai paruošta. Šios žuvys laikomos antromis iš nuodingiausių stuburinių gyvūnų pasaulyje. Jose yra nuodingo „tetrodotoksino“, kuris yra 1 200 labiau mirtinos negu cianidas.

4. „Kopi Luwak“ (katės išmatos)

Iš civetų išmatų gaunama „Kopi Luwak“ yra, matyt, brangiausia kava pasaulyje. Įprastai gaminama Indonezijoje, per pastaruosius 20 metų ji tapo išskirtiniu produktu. Ši kava yra pagaminta iš civetų, valgančių sultingas kavos uogas; ji gaunama po to, kai įvyksta virškinamojo trakto fermentacija prieš išsituštinant. Skanumėlis.

5. „Casu Marzu“ (supuvęs sūris)

Iš esmės tai yra avių pieno sūris. Taigi, kas negerai su šiuo lengvai pūdytu sūriu – šiaip ar taip, juk dauguma sūrių yra rūginami? „Casu Marzu“ išsiskiria tuo, kad jo sudėtyje yra gyvų vabzdžių lervų, atsirandančių palikus sūrį lauke, kol tūkstančiai sūrinių musių jo viduje padeda kiaušinėlius. Šis pasibjaurėjimą keliantis gėris randamas tik Sardinijoje, Italijoje.

6. Paukščių lizdų sriuba

Šio delikateso pagrindinė sudedamoji dalis – paukščių lizdai. Lizdai yra sudaryti iš sukietėjusių čiurlių patinų seilių ir yra paimami tris kartus per metus iš pakrantės urvų. Šis kinų delikatesas yra drebučių pavidalo, pagamintas mirkant ar garinant seilių lizdą į vandenį. Kinijoje šis patiekalas yra ypač brangus, vien lizdų kaina siekia 2 000 JAV dolerių už kilogramą.

7. Tarantulai

Taip, žmonės valgo didžiulius plaukuotus stambius vorus. Paprastai valgomi Kambodžoje, tarantulai gali būti kepami kepsninėje, grilyje ar patiekti ant iešmo. Kaip žinoma, Kambodžoje yra didelė įvairovė vorų, kepamų gruzdintuvėje – tai ilgametes tradicijas turintis delikatesas.

8. Gyvačių vynas

Kaip rodo pavadinimas, gyvačių vynas yra alkoholinis gėrimas, pagamintas su gyvačių ir ryžių vynu (ar grūdų spiritu). Dauguma gyvačių yra nuodingos, bet dėl etanolio jas gerti yra saugu. Yra dvi gyvačių vyno rūšys – galite panardinti gyvatę ryžių vyne ir palikti ją ten daugybei mėnesių arba įlašinti gyvatės nuodų tiesiai į alkoholį ir išgerti tai kaip taurelę. Gyvačių vynas yra daugelio Kinijos regionų virtuvių tradicinis gėrimas, tikima, kad jis ypač naudingas sveikatai.

9. „Hormigas Culonas“ (skruzdės)

Ar mėgstate riešutus? Taip? Tada Jums patiktų „Hormigas Culonas“ – populiarus Kolumbijos riešutų skonio delikatesas. Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad šio delikateso pagrindinė sudedamoji dalis – pupelės, tačiau pažiūrėjus iš arčiau, pamatytumėte dideles sultingas skruzdes, paskrudintas ir pasūdytas kaip riešutai. Prie šių riešutų skonio skruzdžių puikiai tinka tirštas padažas.

10. Žiurkės

Buvo laikai, kai žmonės valgė žiurkes tik išskirtiniais atvejais, kai badaudavo, bet dabar daugybėje pasaulio šalių, pavyzdžiui, Vietname, Malavyje, Kenijoje, yra visiškai priimtina valgyti keptas, sūdytas ar džiovintas žiurkes.

11. „Paniki“

Nors tai yra dešimtukas, negalėjome atsispirti nepasidalinę dar vienu valgomu delikatesu.

„Paniki“ yra patiekalas, pagamintas verdant šikšnosparnių vaisių puode verdančio kokosų aliejaus. Šikšnosparniui išvirus, jis yra sukramtomas ir pagardinamas įvairiomis žolelėmis ir prieskoniais. Šio patiekalo valgymas primena rusiškos ruletės lošimą iš gyvenimo, nes niekada negalite žinoti, ar šikšnosparnis, kurį valgote, nesukels kokių nors ligų.