Keturiasdešimtmečių moterų vaisingumas
Keturiasdešimties sulaukus gyvenimas nesustoja. Poros, kaip ir seniau, mylisi. Tiesa, gal ir kiek rečiau, bet ne mažiau laimingai. Moters vaisingumas po keturiasdešimties yra daug mažesnis nei septyniolikmečių – trisdešimtmečių, kokius penkis ar dešimt kartų, tačiau vis dėlto išlieka. Lietuvoje kasmet pagimdo keli šimtai moterų po keturiasdešimties ir net keliolika po keturiasdešimt penkerių metų, tačiau dauguma šiame amžiuje gimdymo planų neturi.

Gal atsisakyti lytinių santykių?
Kai kurios poros, beje, kontracepcijos klausimą būtent taip ir išsprendžia – atsisako lytinių santykių. Motyvuojama tuo, kad lytinis potraukis mažėja, darbų daug ir seksui skirti laiko nėra kada, šeima jau sukomplektuota ir taip toliau. Dažna mano pacientė taip ir pasako – mums jau nieko nereikia. Juo labiau kad ir vyro pajėgumas silpsta. Toms, kurios turi aktyvius lytinius santykius, kontracepcijos pasirinkimo problema išlieka.

Kokie sunkumai
Su amžiumi daugėja įvairių organizmo ligų ir būklių, kai kontracepcijos priemonės tampa netinkamos ar nesaugios. Pavyzdžiui, esant kūno masei per 90 kilogramų, nerekomenduojami kontraceptiniai pleistrai, nes greitai nusilupa ir netenka efektyvumo. Esant gausioms mėnesinėms, pakankamai dažnai problemai po keturiasdešimties, netinka gimdos spiralė, nes kraujuojama dar labiau. Jei pakilęs kraujospūdis, yra didelis antsvoris, vartojami vaistai, netinka dauguma kontraceptinių tablečių. Jei vyresnis partneris, ypač jei jis turi erekcijos problemų, labai sunku vartoti prezervatyvą. Jei nereguliarus ciklas, neįmanoma pritaikyti natūralių nėštumo planavimo būdų. O chirurginė kontracepcija (sterilizacija ) Lietuvoje nėra įteisinta. Todėl parinkti saugų ir patikimą kontracepcijos metodą užtrunka nemažai laiko.

Kokia kontracepcija laikoma patikima
Patikima kontracepcija laikoma tokia, kai jos efektyvumas yra apie 99,8-99,9 proc. Paprastai tai sudėtinės kontraceptinės tabletės, sudarytos iš estrogenų ir progestinų, progestino turinti gimdos spiralė, prezervatyvai. Mažiau patikimais laikoma paprasta varinė spiralė, cheminės kontraceptinės makšties tabletės, žvakutės ir kremai, o visai mažai patikimais – natūralūs šeimos planavimo būdai, nutrauktas lytinis aktas.

Labiausiai paplitę kontracepcijos būdai
Vienodai dažnai moterys pasirenka tiek hormoninę kontracepciją – tabletes, pleistrą ar žiedą, tiek paprastą ar progestino turinčią spiralę. Mano pacientės dažnai norėtų retai, pagal poreikį vartojamos kontracepcijos, todėl prašo arba greito vienkartinio poveikio hormoninių tablečių, išgeriamų po lytinio akto, arba makšties žvakučių.

Modernūs būdai – nebūtinai tinkami
Šiuo metu Lietuvoje yra prieinami dauguma modernių kontracepcijos metodų. Pirmiausia tai pasakytina apie hormono progestino turinčią spiralę, hormoninį makšties žiedą, hormoninį pleistrą ir trečios kartos sudėtines kontraceptines tabletes. Jų yra įvairiausios sudėties, įvairiausių kainų. Minėti metodai, jei moteris neturi kontraindikacijų, yra tinkami iki pat menopauzės. Tiesa, dėl turimų ligų kai kurie iš paminėtų metodų gali visai netikti. Tuo tarpu atgyvenusiais ir neefektyviais laikomi natūralūs metodai, cheminės makšties žvakutės ar nutrauktas lytinis aktas kai kurių porų yra pakankamai sėkmingai naudojami daug metų.

Kokie kontracepcijos būdai gali būti pavojingi
Noriu atkreipti dėmesį, kad dažnai moterims po keturiasdešimties, kurios anksčiau sėkmingai vartojo hormoninius kontraceptikus, jie gali nebetikti. Absoliučiai draudžiama vartoti sudėtines kontraceptines tabletes, jei moteris rūko daugiau kaip 15 cigarečių per parą, serga sunkia hipertenzija, nustatyta piktybinis krūtų navikas ar kepenų cirozė, sunkus cukrinis diabetas, smegenų ligos. Daugeliu atvejų nesaugu vartoti sudėtines kontraceptines tabletes, jei yra nutukimas, nesunkus cukrinis diabetas, šeimoje sergama išemine širdies liga, tromboze ar insultu. Todėl prieš renkantis kontracepcijos metodą, su savo gydytoju rekomenduoju viską išsamiai aptarti.

Vyrams
Juk patogu, kai patikimą kontracepciją naudoja moteris, tiesa? Čia ne priekaištas, tiesiog kontracepcijos metodų vyrams yra itin mažai. Prezervatyvas, nutrauktas lytinis aktas, o kai kas kontracepcija laiko ir seksualinę abstinenciją. Kai kurie vyrai, garbingai dalindamiesi atsakomybe su savo moterimi, užsienyje atlieka vazektomiją, chirurginę sterilizaciją. Beje, tobulėjant chirurginei technikai, šis procesas yra grįžtamas. Ir tai praktiškai viskas. Beje, vyrai, skirtingai nei moterys, vaisingi (nebūtinai pajėgūs) išlieka iki gilios senatvės…

Lietuvos sveikata