3 teiginiai apie kojų venų varikozę, artėjant vasarai

Kojų venų varikozė – lėtinė venų liga, kuri, kaip manoma, palietusi net kas penktą suaugusįjį. Dažniau šia liga serga moterys, tačiau ji neaplenkia ir vyrų. Pristatome 3 teiginius apie venų varikozę, kurie, tikime, padės apie šią lėtinę bei klastingą ligą sužinoti daugiau ir nesulaukti paskutinių varikozės stadijų bei sveikatai pavojingų komplikacijų.

Jauniems žmonėms lėtines venų ligas taip pat būtina gydyti.

Tiesa.

Daug kas mano, kad venų varikoze serga tik senyvo amžiaus asmenys. Taip, venų ligų rizika auga su amžiumi, tačiau tai nereiškia, kad jauni asmenys jomis neserga. Kuo anksčiau pradedama gydyti liga, tuo geresnės jos gydymo prognozės. Todėl dėmesį reikia kreipti ne tik į estetiniu defektu vadinamą ir plika akimi matomą venų išsiplėtimą, bet ir į kitus simptomus, kurie gali pasireikšti net ir labai jauniems asmenims.

Tokie simptomai apima kojų skausmą, mėšlungį, nuovargį, kojų sunkumą ir tinimą, odos pigmentacijos pasikeitimus. Kuo ilgiau delsiama, tuo didesnė komplikacijų išsivystymo rizika. Galiausiai gali atsirasti sunkiai gyjančių trofinių opų, kurios yra tiesus kelias į kraujo užkrėtimą. Taigi anksčiau gydant ligą ne tik silpnėja ar visai išnyksta juntami simptomai (tuo pačiu gerėja gyvenimo kokybė), bet ir sumažėja galimų komplikacijų rizika.

Venų varikozės išsivystymą iš dalies gali paskatinti labai ilgas sėdėjimas arba stovėjimas.

Tiesa.

Pastebėta, kad lėtinėmis venų ligomis  dažniau serga tų profesijų žmonės, kurių darbe reikia ilgai sėdėti arba stovėti. Gana gerais pavyzdžiais galėtų būti kirpėjai, pardavėjai, tolimųjų reisų vairuotojai, biuro darbuotojai, vaistininkai ir pan.

Nors didžiąja dalimi venų varikozės išsivystymą nulemia įgimtas venų vožtuvų ir sienelių silpnumas, ilgas sėdėjimas arba stovėjimas gali ryškiai paspartinti ligos progresavimą. Ilgai būnant vienoje statinėje padėtyje kraujas venose užsistovi, mat ilgo sėdėjimo arba stovėjimo metu nejuda blauzdos raumenys ir „neveikia“ pagrindinė kraujo pompa. Veninio kraujo sąstovis nulemia didėjantį spaudimą giliosiose venose, o šis spaudimas persiduoda paviršinėms, poodinėms venoms. Ilgainiui poodinių venų sienelės silpnėja, kinta jų struktūra, jos pradeda ilgėti, vingiuoti, storėti ir plėstis. 

Tuomet poodinis venų tinklas tampa pastebimas plika akimi, o vėliau pradeda formuotis ir įvairūs gumbeliai, kurie labai darko kojų grožį. Jei sėdint kojos užkeliamos viena ant kitos arba, dar blogiau, netgi supinamos virvele, veniniam kraujui tekėti tampa dar sunkiau, o liga progresuoti gali dar greičiau.

Venų ligomis dažniau serga moterys, tačiau šie sveikatos sutrikimai neaplenkia ir vyrų.

Tiesa.

Taip, moteriškajai lyčiai būdinga didesnė rizika sirgti lėtiniu venų nepakankamumu. Manoma, kad moterys venų varikoze serga bent tris kartus dažniau nei vyrai. Vis dėlto vyrai taip pat nėra apsaugoti nuo šios ligos. Manoma, kad venų varikoze moterys serga dažniau dėl hormonų apykaitos skirtumų, nėštumų ir gimdymų, tačiau labai daug nulemia ir paveldimos ypatybės.

Pavyzdžiui, jei abu merginos tėvai sirgo venų varikoze, tai tikimybė jai susirgti ta pačia liga siekia net apie 70-80 proc., o jei abu vaikino tėvai sirgo šia nepagydoma ir nuolat progresuojančia liga, tai tikimybė šia liga susirgti jam siekia apie 30-40 proc. Tokie reikšmingi skaičiai iš tiesų parodo svarbų paveldimumo bei moteriškosios lyties ir ligos išsivystymo ryšį.

Lioton gelis – efektyvi pagalba pavargusioms kojoms

Lioton gelis – tai vaistinis preparatas, kurį naudinga turėti ir rankinėje, ir biuro stalčiuje, ir miegamojo spintelėje. Jis ypatingas tuo, kad lengvai susigeria, netepa drabužių bei maloniai kvepia. Lioton gelyje esanti didelė heparino natrio druskos koncentracija padeda greitai susigrąžinti kojų lengvumą. Be to, jis gerina mikrocirkuliaciją ir mažina kojų tinimą bei su juo susijusius nemalonius pojūčius. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai