Pavasaris – kaip pristabdyti venų ligų progresavimą?

Nors venų varikozės išsivystymui daugiausiai įtakos turi paveldimumas, galima pasistengti, kad ši liga pasireikštų kuo vėliau arba ji progresuotų kaip galima lėčiau. Tad pakalbėkime apie tai, kas yra lėtinis venų kraujotakos nepakankamumas, kokiais simptomais pasireiškia viena dažniausių jo išraiškų – venų varikozė ir ką daryti bei kaip gyventi, kad ši liga netrukdytų sveikai ir laimingai gyventi?

Lėtinis venų kraujotakos nepakankamumas – daugialypis sveikatos sutrikimas

Lėtinis venų kraujotakos nepakankamumas progresuoja po truputį. Jį paskatinti gali patys įvairiausi veiksniai, pavyzdžiui, labai ilgas sėdėjimas ar sunkumų kilnojimas, karštis, per mažas judrumas ir t.t. Trumpai tariant, tai veninės kraujotakos sulėtėjimas, kurio metu ne tik sutrinka mikrocirkuliacija, bet ir pažeidžiamos venų sienelės. Dėl tokių pakitimų atsiranda ir odos, ir poodžio pažeidimai, iš pradžių stebimi kaip odos pigmentacijos pakitimai, vėliau atsiranda sunkiai gyjančių žaizdų, randų, odos struktūros pakitimų ir išplonėjimų.

Daug įtakos sklandžiai veninei kraujotakai turi venose esančių vožtuvėlių darbas – būtent šie vožtuvėliai neleidžia venomis link širdies tekančiam kraujui grįžti atgal. Jei šių vožtuvėlių funkcija pakinta ar kaip nors kitaip sutrinka, dalis kraujo užsilieka apatinėse galūnėse, vis labiau plečiasi venos ir išsivysto venų varikozė – viena dažniausiai pasitaikančių lėtinio venų kraujotakos nepakankamumo išraiškų.

Venų varikozės simptomai priklauso nuo ligos stadijos

Pačioje ligos pradžioje simptomai nebūna sunkūs ir labai varginantys (čia ir yra viena iš ligos klastų). Pirmiausiai kamuoja nesunkus kojų sunkumas, skausmas, nuovargis, tinimas, kurie pasireiškia tik dienos pabaigoje. Daugiau ar mažiau vargina kojų tirpimas, naktiniai mėšlungiai ir pojūtis, tarsi kojomis bėgiotų mažos skruzdėlytės. Vėliau pasireiškia intensyvesnis tinimas ir stipresnis kojų skausmas – ir jau nebūtinai tik dienos pabaigoje.

Iš pradžių venų tinklas gali paryškėti labai nežymiai, tačiau įsibėgėjus ligai, matomi pokyčiai išryškėja labiau. Pradeda plonėti oda, atsiranda odos pigmentacijos pakitimų, dar labiau išryškėja venų tinklas, plečiasi venos ir po truputį formuojasi poodiniai mazgai. Jei iš pradžių tino tik pėdos ir čiurnos, tai ligai progresuojant jau tinsta ir blauzdos ar dar aukščiau esančios kojų dalys.

Progresuojanti venų varikozė su savimi „atsineša“ įvairaus sunkumo venų uždegimus, odos jautrumo sutrikimus, trofines opas, odos egzemą ir kt. Žmogus jau nebūtinai jaučia skausmą ar sunkumą, tačiau liga jau komplikavusis. Negydoma liga gresia gausiu kraujavimu, kraujo užkrėtimu, įvairiomis vietinėmis ir sisteminėmis infekcijomis, plaučių arterijos tromboembolija ir kt. Tokių komplikacijų geriau net nelaukti ir su gydytoju konsultuotis iš karto, vos tik atsiranda pirmųjų venų varikozės simptomų. Vis dėlto jei pacientas žino, kad jo paveldimumas nulėmęs beveik neišvengiamą ligos išsivystymą, tarkime, abu tėvai taip pat serga venų varikoze (tuomet tikimybė sirgti jų vaikui siekia net apie 60-80 procentų), tuomet geriausia gyventi taip, kad ligos išsivystymui ir progresavimui liktų kuo mažiau vilčių.

Priemonės, padedančios pažaboti ligą

Manoma, kad viena geriausių ligos profilaktikos priemonių – ilgo stovėjimo ir sėdėjimo vengimas. Taip pat patariama reguliuoti kūno masę, nekilnoti labai sunkių svorių, vengti karščio, reguliariai sportuoti ir vis atlikti specialių pratimų kojoms, kurie padeda suaktyvinti veninės kraujotakos procesus. Puiki profilaktikos ir gydymo priemonė – kompresinė terapija. Dabar yra pačių įvairiausių kompresinių kojinių modelių, tad su jomis galima jaustis ne tik lengvai ir patogiai, bet ir labai gražiai. Tolygiai nuo pėdų link šlaunų mažėjanti kojinių kompresija (apspaudimas) padeda veniniam kraujui lengviau grįžti į širdį, išvengti kojų skausmo, tinimo, nuovargio, pavojingo trombų susidarymo. Įrodyta, kad elastinio trikotažo nešiojimas padeda sulėtinti ligos progresavimą, jaustis geriau ir sumažinti pavojingų komplikacijų riziką.

Didelę heparino natrio druskos turintys geliai, pavyzdžiui, Lioton, padeda sumažinti nemalonių venų varikozės simptomų intensyvumą. Gali būti taikoma skleroterapija, gydymas lazeriu, atvira chirurginė operacija, itin inovatyvus pažeistų venų sienelių suklijavimas specialiais bioklijais. Gydymas sisteminiais venotonikais naudingas ir ligos pradžioje, ir kaip sudėtinė pažengusios ligos gydymo dalis. Žinoma, dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

Ligai komplikavusis daugelis gydymo metodų jau nebetinkami, tad tenka stengtis tik išvengti infekcijų ir gydyti sunkiai užsitraukiančias opas. Tad geriau tokių komplikacijų net nelaukti ir savo sveikata susirūpinti anksčiau.

Parengė vaistininkė Rūtelė Foktienė