Čikaga. Pediatrai rekomenduoja padvigubinti vitamino D snaudulys, siekiant sumažinti rachito riziką ir sustiprinti sveikatą. Rekomenduojamos dienos dozės – 400 tarptautinių vienetų vitamino D pradedant jau pirmomis gyvenimo dienomis. Plačiau…  

 ČIKAGA (Reuter) – Amerikos Pediatrijos Akademija dvigubino savo rekomendaciją kasdieninei dozei vitamino D vaikų viltyse trukdyti rachitui ir nukirsti kitą naudą sveikatai, grupė pasakė pirmadienį.

"Mes dvigubiname rekomenduotą vitamino D vaikų reikalingumo kiekį kiekvieną dieną todėl, kad įrodymas parodė, kad tai galėjo turėti visą gyvenimą trunkančią naudą sveikatai," pasakė daktaras Frank Greer, Amerikos Akademijos Pediatrijos, kuri išleido naują nurodymų rekomendaciją susitikime Bostone.

"Papildymas yra svarbus todėl, kad dauguma vaikų negaus pakankamai vitamino D per dietą vienišą," pasakė Greer tvirtinime.

Nauji nurodymai nuo nacionalinės pagrindinės pediatrų grupės dabar reikalauja vaikų, kad gautų 400 tarptautinių vienetų vitamino D per dieną, prasidedančią po pirmų kelių gyvenimo dienų.

Vaikai, kurie negauna pakankamai vitamino D yra pavojingi rachitui, minkštinanti kaulu liga, kurie yra priežastis sunykusio vystymosi ir skeleto deformuotumo, jei nepataisytas tuo metu, kai vaikas yra jaunas. Kūdikiai, kuriuos išimtinai maitina krūtimi yra tam tikrame pavojuje.

"Maitinimas krūtimi yra geriausias šaltinis maisto kūdikiams. Tačiau, dėl vitamino D stokos motiniškoje dietoje, kuri paveikia vitaminą D motinos piene, svarbu, kad maitinti krūtimi kūdikiai gauna vitamino D priedus," pasakė daktaras Carol Wagner gydytojo grupės, kuri padėjo rašyti pranešimą, tvirtinime.

Vitaminas D gali sutrukdyti ir elgtis su rachitu, bet dietiniai vitamino D šaltiniai yra dorai apriboti. Vitaminas D-fortified pienas yra bendriausias šaltinis, bet sutvirtinti javai ir aliejinė žuvis tokie kaip tunas, skumbrė ir sardinės taip pat turi savyje vitaminą D.

Rachitas lieka retas Jungtinėse Valstijose, Kovos su ligomis ir Prevencijos Centrai sako. Bet buvo pranešimų 2000 ir 2001 rachito tarp maitintų krūtimi kūdikių.

Saulės šviesa yra geriausias vitamino D šaltinis, bet saulės šviesos neapsaugojimas gali taip pat pakelti odos vėžio pavojų. Oro užteršimas, sunscreen ir rengiantis visą ribą kiekis vitamino D kūnas gali sintetinti nuo saulės šviesos.

Grupė siūlo nemaitintus krūtimi kūdikius ir vyresnius vaikus, kurie geria mažiau kaip vieną kvortą vitamino D-fortified formulės (litras), ar pienas kasdien turi gauti vitamino D priedą.

Tinkamas vitaminas D visur vaikystėje gali sumažinti pavojų osteoporosis vėliau gyvenime. Suaugusių, naujas įrodymas mano, kad vitaminas D vaidina vaidmenį imuninėje sistemoje ir gali padėti trukdyti infekcijoms, autoapsaugotoms ligoms, vėžiui ir diabetui.

(Julie Steenhuysen pranešimas; Will Dunham ir Xavier Briand redagavimas)

MEDIK