Žmogaus pėdai tenka išlaikyti ir nešioti kūno svorį. Per dieną nužingsniuojame apie 18 tūkstančių žingsnių, ir kaskart pėdai pasiekiant žemę jai tenka smūginis krūvis, prilygstantis dvigubam kūno svoriui.

Didžiausias krūvis einant tenka tvirčiausiai pėdos daliai – kulnui. O nuospaudos, nuotrynos, įskilimai, rakštys kulnis vargina taip pat dažniausiai.

Ne veltui pedikiūrininkės tvirtina: niekas nepastebi jūsų kulnų, kai jie sveiki. Taigi juos prižiūrėti būtina. Ir ne tik dėl nepriekaištingos išvaizdos.
 



Pagal Rytų sveikatos išsaugojimo tradicijas, paduose energija kaupiama ir paskirstoma po visą organizmą. Juose yra apie 72 tūkstančiai nervų galūnėlių (todėl ir padų deginimas arba lazdų smūgiai per juos Rytuose buvo laikomi šiurpą keliančiomis bausmėmis) ir daugybė aktyviųjų taškų, susijusių su visais kūno organais ir sistemomis.

Veikiant juos per masažą galima pagerinti savijautą, sustiprinti sveikatą, tapti žvalesniam ir energingesniam. Būtų puiku, jei tokį masažą atliktų specialistas, bet pasimasažuoti pėdas galime ir patys.

Refleksoterapeutai teigia: jei pėdos prižiūrimos, avalynė patogi, bet kulnų oda vis tiek šiurkšti, dažnai atsiranda nuospaudų, vadinasi, arba jau sergama dar nediagnozuota liga, arba susirgti gresia netrukus.

Norint išvengti rimtesnių negalavimų, patartina kasdien masažuotis kulnus. Smiliumi arba didžiuoju pirštu trinama ir energingai spaudoma kulnų oda (pirštas su masažuojama vieta turi sudaryti ne statų, o smailų kampą). Iš pradžių masažuojama viena pėda, paskui kita, kiekviena po 5-15 min. Procedūra baigiama pėdų glostymu ir jų sukiojimu į visas puses.

Neturint pakankamai laiko pasimasažuoti pėdas galima nusipirkti specialias gumines šlepetes su dygliukais ir jas avėti namuose arba įsigyti specialų masažinį kilimėlį ir patiesti vonios kambaryje. Valantis dantis arba šukuojantis stovint ant to kilimėlio trypčiojama nuo kojos ant kojos arba supamasi nuo kulnų ant pirštų ir atvirkščiai. Toks pėdų masažas taip pat naudingas ir jam nereikia atskirai skirti laiko.

Jokiu būdu negalima nupjaustyti suragėjusių kulnų vietų ir nuospaudų – tai nepadės jų atsikratyti. Be to, dėl negrabiai nupjaustytos sukietėjusios odos gali patekti infekcija ir kilti uždegiminė liga bursitas. Norint pašalinti šiurkščią odą pėdas pirmiausia reikia pusvalandį palaikyti karšto muilino vandens arba sodos tirpalo (1 arbatinis šaukštelis maistinės sodos – 1 l vandens) vonelėje.

Pėdas galima mirkyti ir vandenyje su alyvuogių aliejumi (4 šaukštai aliejaus – 3 l karšto vandens). Kai oda suminkštėja, kulnai nutrinami pemza ir pašlifuojami smulkia plastikine, bet ne metaline dilde. Paskui pėdas būtina patepti specialiu maitinamuoju kojų kremu.

Jei pėdos buvo ilgiau neprižiūrimos, šią procedūrą teks kartoti kas antrą dieną bent dvi savaites, o paskui – vieną du kartus per savaitę.
Kojoms prižiūrėti patartina nuolat naudoti drėkinamuosius ar minkštinamuosius kremus, nes kojų oda dažniausiai sausa ir linkusi greičiau ragėti. Kojų pėdoms reikėtų pasirinkti kremą, kurio sudėtyje nėra vandens. Vanduo dar labiau išsausina ir taip sausą pėdų odą, kurią reikia drėkinti.

Po intensyvaus poilsio pajūryje, nuo karšto smėlio ir sūraus jūros vandens nukentėjusioms pėdoms padeda kaukės, kremai, kurie pamaitina ir atvėsina pėdų odą ir neleidžia išdžiūti bei suskilti padams.

Parduotuvėje renkantis batelius jokiu būdu nereikėtų pirkti nors šiek tiek per ankštų arba laisvų, nors ir labai gražūs būtų, nes nuospaudų nepavyks išvengti, be to, dėl netinkamos avalynės gali deformuotis pėda, o eisena tapti negraži.

Reikia atkreipti dėmesį ir į batų patogumą – jų padai turi atitikti pėdų išlinkimą, taip pat turi likti pakankamai vietos pirštams. Nepatartina pirkti kietos storos odos ar jos pakaitalo apavo, nes gali atsirasti skausmingų pūslių ir nuospaudų.

Kartais tenka visą dieną praleisti apsiavus aukštakulniais. Pasitaikius galimybei, reikėtų nors trumpam nusiauti batus ir leisti pėdoms „pakvėpuoti”.

Kad pėdos neprakaituotų ir jų oda nesušiurkštėtų, kojinaites reikėtų mūvėti tik medvilnines, sintetinio pluošto jose neturėtų būti daugiau nei 30 proc.

Prieš

Jei nėra medicininių problemų – speciali priežiūra jūsų pėdoms nereikalinga. Ar bus sveikos pėdos ir kulnai, tai priklauso nuo kasdieninės jūsų kojų priežiūros ir tinkamos avalynės pasirinkimo. Jei neleisite susidaryti suragėjusiam sluoksniui, tai neatsiras nuospaudų, įtrūkimų, kuriuose kaupiasi mikroorganizmai, sukeliantys odos uždegimą.

Pėdų oda nuolat atsinaujina, todėl nusiplovus kojas kas kartą nuo jų būtina pašalinti seną ir nebegyvą pėdų odos sluoksnį. Taip sumažinsite nuospaudų ir pūslių pavojų.

Dažna kulnų suskilinėjimo priežastis – avitaminozės, ypač vitamino A stoka. Atsikratyti šio nemalonumo galima vartojant multivitaminus. Be to, patartina dažniau valgyti morkų (tarkuotų – su šlakeliu aliejaus arba šaukšteliu grietinės).

Labai naudinga vasarą kuo dažniau vaikščioti basomis po žolę – tai padės išlaikyti pėdų odą stiprią, o visą kūną veiks gaivinamai.

Nuo ilgo vaikščiojimo pavargusias pėdas patartina pakaitomis pamirkyti tai karštame, tai šaltame vandenyje (į vandenį galima įberti druskos).

Kai kurie žmonės iš prigimties turi sausą odą, todėl jų kulnai greičiau skeldėja. Tam įtakos taip pat turi antsvoris, netaisyklinga eisena, pėdų forma. Kulnai linkę labiau skilinėti, jei trūksta vitaminų, mineralų ar sergama odos ligomis. Taip pat turi įtakos stovimas darbas, avalynė. Su amžiumi, mažėjant odos elastingumui, didėja kulnų skilimo tikimybė.

Pėdoms reikalinga speciali priežiūra