+0
-1
-1

Jeigu vasarą pasireiškia šaltkrėtis, gelia šoną – tai ženklas, jog galite sirgti plaučių uždegimu. Šeimos gydytojai, užuot tokius pacientus “aklai” gydę nuo neuralgijos turėtų apsidrausti, tai yra padaryti jiems plaučių tgenogramą ir uždegiminį procesą rodančius elementarius kraujo tyrimus. Mat užleistas plaučių uždegimas pareikalauja ne tik didelių sąnaudų, bet ir iškyla realus pavojus sergančiojo gyvybei.
Apie tai L.S. kalbasi su Klaipėdos universitetinės ligoninės Pulmonologijos skyriaus vedėju Arvydu Valavičiumi.

– Daugumai žmonių plaučių uždegimas asocijuojasi su šaltuoju metų laiku ir kad ši liga yra gripo sukelta komplikacija. Kodėl vasarą susergama plaučių uždegimu?
– Vasara yra apgaulingas periodas ta prasme, kad žmonės neatkreipia dėmesį į tai, jog esant karštiems orams galima ne tik perkaisti, bet ir peršalti. Plaučių uždegimu susergama dėl aplinkos ir patalpų, kuriose esame didžiulio oro temperatūros skirtumo. Ligą neretai išprovokuoja ir kondicionieriai. Važinėjant trumpais atstumais nepatariama jais naudotis. Automobilyje veikiant kondicionieriui temperatūra būna devyniolika laipsnių, o kai išlipi, “smogteli” dvidešimt septyni ar net daugiau. Dėl staigios temperatūrų kaitos organizmas patiria stresą. Norint to išvengti, automobilyje ar patalpose, kuriose dirbame, turi būti ne daugiau penkių laipsnių skirtumas.
Kitas pavojus – skersvėjai. Labai pavojinga, kai suprakaitavę gauname vėjo gūsį. Sukaitę nerdami į šaltą vandenį taip pat rizikuojame susirgti plaučių uždegimu. Poilsiaujantiesiems prie vandens telkinių ar jūros patarčiau nepiktnaudžiauti saulės voniomis. Kad organizmas neįkaistų, būtina kas pusvalandį išsimaudyti.

– Pirmieji plaučių uždegimo simptomai, kai susergama vasarą, ir kaip ši liga pasireiškia žiemą?
– Plaučių uždegimu dažniausiai yra sergama šaltuoju periodu. Tačiau vasara ši liga dažniau būna sunkesnės formos. Vadinamajam vasariniam plaučių uždegimui būdingas šaltkrėtis ir šonų skausmai. Taip pat aukšta kūno temperatūra, kurios dėl šaltkrėčio sergantysis gali ir nejausti. Vėliau atsiranda kosulys, skrepliavimas. Pasireiškus šiems simptomams ir ne specialistams tampa aišku, kad kažkas blogai su plaučiais.
Rudenį ir žiemą plaučių uždegimas pasireiškia karščiavimu, skrepliavimu ir kosuliu. Lengva atskirti, todėl sergantieji į ligoninę patenka, kai plaučių uždegimas nėra užleistos formos. Ligos pradžioje gydymas būna trumpas. Pakanka savaitės ar net penkių dienų antibakterinio gydymo.

– O kokios priežastys lemia, kad karštuoju metų laiku susirgus plaučių uždegimu į ligoninę patenkama jau kilus komplikacijoms.
– Esminė jų, kad vasarinio peršalimo simptomai, tai yra skausmas šonuose, būdingas ir tarpšonkaulinei neuralgijai. Tai yra dažna patologija. Tačiau šeimos gydytojams nederėtų pamiršti, kad po tarpšonkauline neuralgija gali “slėptis” daug kas. Pavyzdžiui, infarktas. Taip pat plaučių uždegimas su pleuros pakenkimu ir net piktybiniai bei tuberkulioziniai pleuritai. Tad esant skausmui šone būtina patikslinti diagnozę. Tam pakanka atlikti plaučių rentgenogramą.
Kai plaučių uždegimas užsitęsia, tai yra sergantysis namuose prabūna dvi ar net tris savaites, prasideda komplikacijos su pleuritu ar net pakenkiami patys plaučiai. Tad gydymas yra intensyvus. Ir paprasto antibiotiko nebepakanka, prireikia plataus spektro veikimo antibiotikų. Dėl kilusių komplikacijų tenka punktuoti ar netgi drenuoti pleuros ertmę.
Kai liga būna užleistos formos, pleura sulimpa ir surandėja. Taip ant jos susidaro “šarvas”, kuris trukdo gyventi. Todėl prireikia operacijos, kurios metu pašalinamas surandėjimas ir taip atpalaiduojami plaučiai. Neseniai turėjome tokią komplikaciją, kuri yra pavojinga gyvybei. Aštuoniolikmetei teko darytikrūtinės ląstos operaciją. Tiesa, ši pacientė šeimos gydytojo buvo gydoma nuo tarpšonkaulinės neuralgijos, nors sirgo plaučių uždegimu.

– Kiek ligoninei, tiksliau valstybei, kainuoja užleisto plaučių uždegimo gydymas?
– Esant komplikuotam plaučių uždegimui nebepakanka vien valstybės skiriamų lėšų. Kad greičiau pasveiktų, pacientas turi pirkti geresnių antros trečios kartos antibiotikų. Savaitės gydymo kursas šiais preparatais ligoniui kainuoja apie 500 Lt.
 

Lietuvos sveikata