Paskutiniu metu vis daugėja žmonių, kurie skundžiasi, kad jų plaukai pradeda retėti ir slinkti, daugėja jaunų žmonių ir paauglių bei vaikų, kurie jau turi šias problemas. Fiziologiškai yra natūralu, kai kasdien iškrenta nuo 20 iki 100 plaukų, nes esantys plaukai auga, sensta, ir iškrenta tam, kad po kurio laiko vėl pradėtų augti nauji plaukai. Bet jeigu prasideda plaukų slinkimas ir vietoj išslinkusių nauji plaukai nebeatauga, išsivysto nuplikimas.

Nors plaukų netektis nesukelia skausmo, kitų nemalonių jutimų, nesumažina fizinių ir protinių žmogaus galimybių, vyrai ir moterys dėl to jaučiasi nepilnaverčiai…
Pliktelėjęs vyras – vyriškas, bet jei plinka moteris, tai ji serga – tokia nuomonė mūsų visuomenėje labai dažna. Bet ar tikrai plikimas yra liga?



Dažniausios plaukų slinkimo ir nuplikimo priežastys:

Tiek tarp vyrų tiek tarp moterų dažniausiai pasitaiko židininis nuplikimas. Neretai pirmieji židininio nuplikimo simptomai pasirodo paauglystėje ar vaikystėje, kartais ir vyresniame amžiuje, kai galvos plaukai išslenka židiniais. Galimas vyriško tipo galvos plikimas, kai iškrenta plaukai viršugalvyje. Jis išsivysto kai nervas, kuris pasiekia ir inervuoja tam tikrą plaukų šaknelių plotą, „susipainioja“, ir „išbrokuoja“ ne vieną plaukelį, o visus iš karto, šis plaukų plotelis iškrenta lopu, po 4 – 6 mėnesių jie pradeda ataugti, pradžioje silpni plaukeliai, po to – normalūs.

Išsklaidytas slinkimas pasižymi tuo, kad plaukai nuslenka ne tam tikrose vietose, bet maždaug vienodai nuo visos galvos, ypatingai viršugalvyje, jis yra mažiau pastebimas iš karto ir vystosi palaipsniui. Jis gali pasireikšti ar išsivystyti moterims bei vyrams tam tikromis gyvenimo aplinkybėmis: po sunkios ligos ar operacijos, nėštumo metu ar po nėštumo periodo, praėjus 2-3 mėnesiams po gimdymo, menopauzės metu, sutrikus hormonų pusiausvyrai, sergant infekcinėmis ligomis, paūmėjus lėtinėms ligoms, sergant plaučių ar kitų organų uždegimais, patyrus traumas, smarkiai karščiuojant, esant kraujotakos sutrikimams; vartojant stiprius medikamentus ar dideles vaistų dozes ligoms išgydyti, nutraukius vartoti peroralinius kontraceptinius preparatus; patyrus trumpalaikį ar ilgalaikį stresą ir kt. Šis susirgimas gali būti dėl geležies stokos organizme ir skydliaukės susirgimų. Toks tolygus plaukų paretėjimas gali tęstis iki metų, su laiku plaukai atauga ir nustoja slinkti. Esant išsklaidytam plaukų slinkimui labai retai pasitaiko nuplikimo atvejų.

Prie kitų plaukų netekimo formų priklauso grupė iš skirtingų sutrikimų, jų rezultate gali būti kaip grįžtamasis taip ir nuolatinis plaukų netekimas. Šie plaukų netekimai dažniausia atsitinka dėl vadinamųjų antrinių procesų padarinių, nors kartais pasitaiko ir tai, kad kai kuriais atvėjais būtent plaukų folikulai yra tiesiogiai pažeidžiami ir išsivysto nuplikimas. Antriniai procesai apima susirgimus, kurie pažeidžia keletą audinių ir organų ir netiesiogiai sukelia plaukų netekimą, kitaip kalbant plaukų folikulai nustoja „gaminti” plaukus ne dėl jų tiesioginio pažeidimo, bet kaip pasekmė didesnių organų ir audinių pažeidimų, kurie stimuliuoja ar išprovokuoja nuplikimo vystymąsi.

Prieš

Labai plaukuoto vyro brandos metais didėja plaukuotumas veido ir kitose kūno vietose, o viršugalvio plaukai silpnėja, slenka. Tai nulemta genetiškai, dėl to nereikia išgyventi.

Plaukų šaknys, yra tam tikrame poodiniame sluoksnyje, jie turi pastoviai gauti normalų maitinimą iš vidaus. O kad tai vyktų pastoviai, reikia, kad organizmas būtų sveikas ir funkcionalus. Tuo tarpu mūsų dienomis vien tik įtemptas gyvenimo ritmas ir darbo intensyvumas ypatingai esant labai mažam judėjimo aktyvumui gali skatinti įvairesnių susirgimų atsiradimą, kurie yra tiesiogiai susiję su nervų sistemos įtampa. Staiga smarkiai slinkti plaukai gali dėl įvairiausių priežasčių: endokrininės sistemos sutrikimai, medžiagų apykaitos sutrikimai, hormonų sistemos pusiausvyros sutrikimai, nėštumas, lygiai kaip ir nervų sistemos išsekimas, stiprus šokas ar stresas, pervargimai, neracionalus maitinimas, miego trūkumas, pilnaverčio poilsio ir buvimo gryname ore trūkumas ir begalės kitų priežasčių gali išprovokuoti plaukų slinkimą ir tolimesnį nuplikimą. Natūralus plaukų slinkimas (natūrali plaukų kaita, kai kasdien iškrenta nuo 30 iki 100 plaukų), slinkimo paūmėjimai pavasario ir rudens metu neturi nieko bendro su nuplikimu, nes iškritusių plaukų vietoje atauga tokie pat nauji plaukai.

Didelę įtaką plaukų slinkimo profilaktikai turi plaukų sveikumo ir švarumo laipsnis. Galvos odos poros ne turi būti užterštos visokių nuosėdų liekanomis ir riebaluoti. Oda turi kvėpuoti. Nuo odos sveikumo ir švarumo priklausys ir plaukų sveikumas ir grožis. Tam, kad palaikyti gerą galvos odos būklę, svarbu tinkamai ir subalansuotai maitintis, reguliariai plauti plaukų ir galvos odą, masažuoti bei tinkamai prižiūrėti.
 

Plikimas yra liga ?