Kelio kryžminių raiščių plyšimas – gana dažna aktyviai judančių jaunų ir vidutinio amžiaus žmonių trauma. Jiems padeda traumatologai, pašalinantys pažeistus raiščius ir vietoj jų pritvirtinantys naujus, suformuotus iš paciento sausgyslių.

Penktadienį Klaipėdos apskrities ligoninėje šios gydymo įstaigos ortopedas-traumatologas Viktoras Jermolajevas bei Vilniaus greitosios medicinos pagalbos ligoninės gydytojas Andrius Šaikus kolegoms iš Baltijos šalių pademonstravo tris kelio priekinio kryžminio raiščio rekonstrukcijos operacijas. Kiekvienos jų metu buvo panaudoti skirtingi naujo raiščio fiksacijos būdai.

Stebėti operacijų eigą, jų metu bendrauti su operuojančiais chirurgais kolegos ir svečiai galėjo sėdėdami konferencijų salėje – tai padaryti leidžia moderni vaizdo perdavimo sistema. Ekrane jie galėjo matyti ne tik chirurgų rankų judesius, bet ir tą padidintą vaizdą, kurį monitoriuje stebi patys chirurgai, planuodami savo judesius.

Kelio priekinio kryžminio raiščio plyšimas, – "Vakarų ekspresui" pasakojo A. Šaikus, – viena dažniausių traumų, ištinkanti jaunus ir vidutinio amžiaus žmones, kurie aktyviai juda, sportuoja, žaidžia judrius žaidimus. Neretai ji tyko fiziškai nepasiruošusių rizikos mėgėjų, išsiruošusių į kalnus slidinėti, futbolininkų, krepšininkų, tenisininkų.

Ši trauma sukelia skausmą, sąnario nestabilumą ir klibėjimą. Koreguoti traumos pasekmes leidžia raiščio rekonstrukcijos operacijos.

"Plyšęs raištis sąnaryje nesugyja, todėl padėti pacientui galima tik chirurginiu būdu",- pasakojo A. Šaikus.

Operacijos metu chirurgai iš paciento sausgyslių (dažniausiai šlaunies) suformuoja naują raištį. Artroskopinės endoskopinės operacijos metu pašalinamos plyšusių raiščių liekanos, kaule padaromi kanalai, naujai pagamintas raištis įtraukiamas į sąnario vidurį ir užfiksuojamas specialiais, dažniausiai tirpiais, sraigtais.

Tokia operacija trunka apie pusantros valandos. Po jos jau kitą dieną žmogus gali vaikščioti.

Traumatologų teigimu, šių traumų vis daugėja. Vien apskrities ligoninėje bene kasdien padaroma viena ar dvi plyšusio raiščio rekonstrukcijos operacijos.

Kaip išvengti traumų? A. Šaikus pataria sportininkams ir aktyvaus poilsio mėgėjams protingai vertinti savo galimybes. Aktyviam sportui ar žaidimams reikia pasiruošti, fizinę formą palaikyti reguliariais fiziniais pratimais.

Tiesa, kelio kryžminiai raiščiai gali plyšti ir vyresniems žmonėms. Tačiau dažniausiai jų įprastinio gyvenimo tai netrikdo ir sąnario nestabilumo nesukelia.

 
Vakarų ekspresas