Kūčių vakarą — dvylika tradicinių patiekalų, kitą dieną — nuo riebių patiekalų lūžtantis stalas.  Tokios šventės tampa rimti išbandymu skrandžiui.

Rėmuo, sutrikęs virškinimas, sunkumo jausmas viršutinėje pilvo dalyje,
vidurių pūtimas, pykinimas, žarnyne susikaupusios dujos, diegliai,
viduriavimas — šie negalavimai rodo, kad žmonės per šventes užmiršta
saiko jausmą.
 
— Kaip patartumėte elgtis prie stalo, kad vėliau nereikėtų sirgti?  —
pasiteiravau Vilniaus Antakalnio poliklinikos gydytojos
gastroenterologės Romos Uogelienės.
 
— Pirmiausia — neprisikrauti įvairių valgių į lėkštę ir visko ragauti
po kąsnelį.  Bėda ta, kad per šventes valgome ir daug, ir įvairaus
maisto.
 
Dėl ko dažniausiai kyla, pavyzdžiui, kasos uždegimas? Žmogus valgo
silkės, marinuotų svogūnų, konservuotų grybų, rūkytos ar keptos žuvies,
vėliau pereina prie karštų patiekalų.  Be to, vartoja alkoholinius
gėrimus.
 
Kasai tokia įvairovė nėra gerai, reikėtų rinktis vienodesnį maistą.
 
Dar daugiau pagundų kyla pamačius saldumynus.  Jais dažniausiai
mėgaujamasi, kai visi būna sočiai prisivalgę.  Saldumynuose yra daug
kalorijų, vadinasi, kasa turi dar daugiau dirbti.
 
— Kiek maisto telpa skrandyje?
 
— Skrandžio tūris — maždaug 1-1,5 litro.
 
Persivalgius įsitempia jo sienelės, padidėja skrandžio sulčių
išsiskyrimas, stipriai susitraukia tulžies pūslė, stimuliuojamas kasos
fermentų išsiskyrimas.
 
Dėl to žmogus gali jausti rėmens graužimą, skausmą viršutinėje pilvo
dalyje ar po dešiniuoju šonkaulių lanku.
 
— Kas dar gali išprovokuoti rėmenį?
 
Rėmuo neretai ima kamuoti pavartojus daug angliavandenių, pavyzdžiui,
šokolado, medaus, taip pat jį skatina svogūnai, česnakai, kai kam — net
varškė.
 
Anksčiau rėmenį žmonės slopindavo valgomąja soda, dabar patariame to
nedaryti.  Soda padeda tik trumpam.
 
Iš pradžių ji nušarmina skrandžio sultis, vėliau išsiskiria
angliarūgštė, tuomet dirginama skrandžio gleivinė, vėl didėja skrandžio
sulčių išsiskyrimas.  Soda besigydantis žmogus patenka tarsi į užburtą
ratą.
 
— Kūčių patiekalai nėra riebūs, nes pagal tradiciją mėsos ant stalo
nebūna.  Kodėl po vakarienės būna sunku užmigti?
 
— Rūgštingumas gali padidėti valgant ir vegetariškus patiekalus.
 
Rėmuo gali atsirasti nuo mechaninio maisto poveikio, pavyzdžiui, jeigu
valgoma daug daigintų grūdų, sėlenų, patiekalų iš rupių miltų, riešutų.
 
Rėmuo dažniau kamuoja ir tuos, kurie skubėdami ar neturėdami dantų
prastai sukramto maistą.
 
Yra žinoma — kuo daugiau skaidulinių medžiagų gauna žmogaus organizmas,
tuo labiau mažinamas fermento lipazės aktyvumas, o tai blogina riebalų
virškinimą.
 
Žmonės, kuriuos dažnai vargina virškinimo sutrikimai, turėtų mažiau
valgyti skaidulinių medžiagų turinčio maisto, taip pat fermentus vartoti
papildomai.
 
Deginimo jausmas po duobute gali atsirasti ir tuomet, kai valgomas
pernelyg saldus, sūrus, rūgštus, aštrus, kartus, aitrus maistas — jis
dirgina chemiškai.
 
Skrandis sudirgsta ir nuo labai karšto arba labai šalto gėrimo.
 
— Kokie svarbiausi virškinimo fermentai?
 
— Riebalus virškinti padeda lipazė, angliavandenius — amilazė, o
baltymus — proteazė.
 
Lipazė — vienas svarbiausių virškinimo fermentų.  Jos reikia
daugiausiai, nes riebalai dažnai sudaro didžiąją dalį maisto produkto.
 
Šį fermentą gamina tiktai kasa.
 
Lipazė yra labai jautri rūgščiai.  Skrandžio rūgštis ją lengvai suardo.
 
Jeigu žmogaus kasa dėl tam tikrų priežasčių nesugeba pagaminti ir
išskirti pakankamai fermento, sutrinka virškinimas.  Tokiu atveju būtina
išgerti tabletę virškinimo fermento pankreatino.
 
Yra specialių virškinimo fermentų preparatų, kurie gaminami iš kiaulių
kasos.  Pagal savo struktūrą jie artimi žmogaus fermentams.
 
— Ar nepadėtų maisto papildai, gerinantys virškinimą?
 
— Iš vaistažolių pagaminti papildai gali paskatinti skrandžio sulčių,
kasos fermentų ar tulžies išsiskyrimą.  Tačiau jų veikimas yra
neįrodytas moksliniais tyrimais.
 
Kita vertus, didžąją jų dalį sudaro fermentas proteazė, kurios mums
mažiausiai reikia.
 
Manau, tik sveikas žmogus gali vartoti maisto papildus, stimuliuojančius
normaliai veikiančius organus — skrandį, tulžies pūslę ar kasą.
 
— Ką daryti, kai yra pašalinta tulžies pūslė arba yra nesveika kasa?
 
— Tokiu atveju reikėtų gerti virškinimo fermentų.