Gana svarbus sveikos gyvensenos elementas, nuo kurio priklauso sveikata, yra mityba ir mitybos įpročiai. Tačiau ar tikrai sveikatos būklė ir senėjimo pradžia 55–70 proc. priklauso nuo to, ką valgome? Į šį klausimą atsako Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto profesorius habil. dr. Algirdas Juozulynas.

Taisyklinga ir reguliari mityba – viena svarbiausių sveikatos ir ilgaamžiškumo sąlygų, nes mityba atkuria organizmo energetiką ir palaiko žmogaus dvasinę pusiausvyrą. Didelis mitybos trūkumas Lietuvoje iki šiol – nepakankamas vaisių ir daržovių vartojimas. Net pati žmogaus evoliucijos eiga rodo, kad maistas turi būti daugiausia augalinis. Be to, svarbu produktus derinti. Valgant kuo įvairesnį maistą bus mažesnė tikimybė, kad kai kurių medžiagų organizmui trūks irdėlto atsiras sveikatos sutrikimų.

Nestabili ekonominė, politinė situacija Lietuvoje ir pasaulyje taip pat lemia ir mitybos įpročius. Plečiantis urbanizacijai, maisto gamyba vyksta toli nuo vartotojų. Dažnai vartojami maisto produktai, pagaminti kitose šalyse. Maistas ruošiamas ilgam laikymui, todėl naudojami maisto priedai ir konservantai. Daugelio žmonių mityba keičiasi irdėl pinigų trūkumo, todėl dažniau vartojami mažiau biologiškai vertingi, daugiau užteršti maisto produktai.

Kita šiuolaikinių žmonių problema – nesaikingas maitinimasis. Tie, kurie nesaikingai maitinasi, dažniausiai yra ir nepakankamai fiziškai aktyvūs. Valgant tą patį maisto kiekį, bet mažiau judant, svoris nuolat didėja. Kartu didėja ir mūsų amžiaus ligų – aterosklerozės, išeminės širdies ligos, hipertoninės ligos, osteoporozės, diabeto, piktybinių navikų – pavojus.

Sveikos mitybos pagrindą sudaro grūdų produktai, duona ir jos kepiniai. Šių produktų vartojimas praktiškai neribojamas. Daržovės, vaisiai, grūdų produktai, ankštiniai yra pagrindinis maistinių skaidulų šaltinis.

Sveika mityba žmogui ne tik teikia išorinį grožį, bet ir priverčia jaustis puikiai ištisas dienas, užtikrinagerąsveikatą ir teikia galimybę sulaukti garbaus amžiaus.

Įvairių pasaulio mitybos specialistų ir mitybos tyrinėtojų nuomone, sveikata labai priklauso nuo to, ką valgome, o ta procentinė išraiška (55–70 proc.) įvairių tyrėjų darbuose smarkiai varijuoja. Diskutuotina nuomonė ir iki šiol nėra įrodymų, kad senėjimo pradžia priklauso nuo to, ką valgome, nes tai patvirtinti moksliniais tyrimais labai sunku.

Lietuvos sveikata

 Prof. A. Juozulynas: „Šiuolaikinių žmonių problema – nesaikingas maitinimasis“