+5
-0
+5
Prostatos ligos: teorija ir gyvenimas

Kartais, kuomet lovoje yra patiriamas fiasko, yra sakoma, kad meilės žaidimas buvo be kulminacijos. Tuo metu, tiek vienam, tiek kitam partneriui atsiranda visa galybė įvairiausių jausmų: gėda, liūdesys, nerimas… Dėl nesėkmės lovoje ir visų šių jausmų atsiradimo dažnai gali būti kaltos įvairios prostatos ligos, kurios ypač dažnai ima varginti vyresnio amžiaus vyrus.

Kaštono dydžio liauka, kuri vyrams pridaro daugybę problemų

Prostata – tai gan maža, tarsi kaštono dydžio liauka, kuri yra randama po šlapimo pūsle. Kiekvienas vyras turėtų rūpintis savo prostata, nes ne veltui dažnai yra sakoma, jog antroji vyro širdis – tai prostata, kuri reguliuoja ne tik vyro seksualinį gyvenimą, bet ir daugybę kitų veiksnių. Deja, prostata yra silpniausia vyrų vieta ir su ja yra susiję tokios ligos ir uždegimai kaip:

Prostatitas – prostatos uždegimas. Dažniausiai sukelia grybeliai ir bakterijos. Sergant lėtiniu prostatitu pasireiškia tokie simptomai kaip  maudžiantis skausmas ar nemalonus pojūtis papilvės, kryžkaulio, tarpvietės, kirkšnių, kapšelio, šlaplės srityje,  padažnėjęs šlapinimasis (ypač naktį), susilpnėjęs lytinis pajėgumas.

Prostatos Vėžys. Dažniausia ši vėžio forma pasireiškia vyresnio amžiaus vyrams, vystosi gana lėtai, todėl kiekvienam vyresnio amžiaus vyrui, sulaukus 50 metų, rekomenduojama pasitikrinti ir atlikti prostatos vėžio antigeną (PAS).

Gerybinė prostatos hiperplazija (GPH) – liga, kuri paliečia vyresnio amžiaus vyrus. Bėgant metams vyro prostata didėja ir gali išsivystyti GPH. Esant šiai ligai yra paveikiama vyro priešlaikinė liauka – prostata. Jei vyrui atsirado tokie simptomai kaip dažnas šlapinimasis, sunkumo jausmas šlapinantis – tai jau gali būti pirmieji GPH požymiai. Negydant šios ligos vėliau atsiranda daugybė kitų, itin nemalonių simptomų, pavyzdžiui, vyrą gali kamuoti nuolatinis noras šlapintis net esant tuščiai šlapimo pūslei, gali pablogėti potencija, dėl to nukenčia vyro seksualinis gyvenimas.

Kaip gydomos prostatos ligos? Gerybinės prostatos hiperplazijos gydymas.

Gerybinės prostatos hiperplazijos ankstyvoms stadijoms gydyti gali būti skiriamas gydymas augalinės kilmės preparatais. Lietuvoje populiariausias vaistas prostatos išvešėjimo gydymui yra „Prostamol uno“, kurio veiklioji medžiaga yra palmių (Serenoa repens) vaisių ekstraktas. Gydytojai jį dažniausiai rekomenduoja tuomet, kai vyrus vargina šlapinimosi sutrikimai, kurie atsiranda dėl padidėjusios prostatos. Šis augalinės kilmės preparatas gali palengvinti tokius simptomus kaip silpna šlapimo srovė, dažnas šlapinimasis, nevisiško šlapimo pūslės išsituštinimo pojūtis, gali apsaugoti nuo tolesnio priešlaikinės liaukos audinio išvešėjimo. Ir nors vaistas turi būti vartojamas gan ilgą laiką – 3-6 mėnesius, kadangi jis yra augalinės kilmės, jo vartojimas yra neribojamas ir neturi sukeliamų pašalinių komplikacijų.

Produktai, kurie gerina vyrų prostatos veiklą

Kiekvienam vyrui turėtų rūpėti subalansuota, pilnavertė mitybą, nes jos dėka galima palaikyti prostatos gerą sveikatą ir sumažinti vėžio riziką. Taigi, ką reikėtų valgyti kiekvienam vyrui, kuris rūpinasi savo prostata?

Riešutai. Juose yra daug seleno, o šis antioksidantas padeda išvengti prostatos ir tiesiosios žarnos vėžio.

Pomidorai. Juose yra daug likopeno, o ši medžiaga mažina prostatos vėžio riziką. Vieno tyrimo metu paaiškėjo, jog termiškai apdoroti pomidorai – iš jų pagaminta sriuba ar padažai – išskiria daug likopeno, todėl yra itin naudingi vyro sveikatai. Reikėtų atsiminti ir tai, kad organizmas likopeną įsisavina geriau tuomet, kai yra naudojamas su nedideliu kiekiu riebalų: likopenas juose tirpsta.

Kviečių gemalai. Juose yra daug vitamino E, o šis mažina uždegimą, gali apsaugoti nuo prostatos vėžio. Tie vyrai, kurie rūko ir kurių organizmui trūksta vitamino E patenka į didesnę rizikos grupę.

L.Rimgailė