Naujas metodas gydant ankstyvos stadijos prostatos vėžį turi kur kas mažesnį šalutinį poveikį negu kitos šiuo metu naudojamos terapijos, tvirtina ekspertai. Žurnale „Lancet Oncology“ paskelbtas 41 paciento tyrimas rodo, kad tikslinis gydymas ultragarsu žymiai sumažina impotencijos ir šlapimo nelaikymo riziką, rašo „BBC News“

Didžiosios Britanijos Medicinos tyrimų taryba, finansavusi šį tyrimą, teigė, kad jo rezultatai yra daug žadantys ir ateityje gali pakeisti prostatos vėžio gydymą.

 Tokie standartiniai gydymo metodai kaip operacija ir radioterapija gydo visą prostatos liauką ir gali pažeisti aplinkius audinius, sukeldami rimtą šalutinį poveikį, pavyzdžiui, šlapimo nelaikymą ar impotenciją.

 Tuo tarpu tikslinio gydymo metu aukšto dažnio fokusuotos ultragarso bangos (HIFU) nukreipiamos į mažus prostatos vėžinių ląstelių plotelius.

 Universitetinės ligoninės Londone gydytojai tokiu metodu gydė 41 pacientą. Šalia prostatos jie laikydavo zondą, skleidžiantį ultragarso bangas. Šios bangos tikslines vėžio ląsteles įkaitindavo iki 80 laipsnių temperatūros, beveik nepažeisdamos aplinkinių nervų ir raumenų.

 Šiam tyrimui vadovavęs urologas Hashimas Ahmedas teigė, kad po vienerių metų patikrinus pacientus paaiškėjo, kad rezultatai yra labai drąsinantys.

 „Šiuo tyrimu mes parodėme, kad židinio terapija, kurios metu gydymas nukreipiamas į atskiras vėžio vietas, padeda išvengti šalutinės žalos. Devyni iš dešimties vyrų nesiskundė impotencija ir nė vienas neturėjo problemų dėl šlapimo nelaikymo“, – sakė daktaras.

 Jis pažymėjo, jog ankstyvieji vėžio gydymo ultragarsu rezultatai taip pat yra geri, tačiau norint juos įvertinti, reikia platesnio masto studijų.

Lietuvos sveikata