Kiekvienais metais pavasarį daržininkai ir sodininkai užmina ant to paties grėblio. Po pirmos intensyvaus darbo sode dienos nugarą skauda taip, jog kaukti norisi, sąnariai traška, o dar ir kaklo pasukti neįmanoma…
Situacija pažįstama, tiesa? Ir taip kasmet. Per žiemą, jei nesportuojate ir mažai judate, dauguma raumenų “užmiega”. Ir jeigu daigais mes pasirūpiname iš anksto, apie raumenis kažkodėl pamirštame. O gal paprasčiausiai nesame įpratę. Tačiau šiemet pabandykime situaciją pakeisti ir sodo sezonui renkime pagrindinį instrumentą – savo organizmą.
Jūsų raumenims pakaks apšilimo. Pratimus reikia atlikti labai lėtai. Antra būtina sąlygą – pratimo metu, pajutus raumens tempimą, būtina sustingti kelioms sekundėms.

Jei kaklas pasisuks, galva pamatys
Pirmiausia rekomenduojama mankštinti kaklo raumenis. Pakanka vos vieno pratimo. Sulenkite dešinę ranką ir uždėkite ją už nugaros, arčiau menties. Labai lėtai lenkite galvą į kairę pusę taip, lyg norėdami paliesti ausimi petį. Kai pajausite raumenyse tempimą, sustinkite 10-20 sekundžių. Pratimą kartokite 3-4 kartus į vieną, paskui – į kitą pusę.

Stiprinam pečius
Iš visų sodininko kūno dalių labiausiai kenčia pečiai. Todėl mankštinti juos vertėtų visus metus.
Pečiams skirti pratimai taip pat yra nesunkūs. Paimkite dešine ranka rankšluosčio galą. Ranką iškelkite taip, kad rankšluostis būtų už nugaros. Kitą jo galą paimkite kita ranka. Dešine ranka kelkite rankšluostį į viršų, tuo metu turite jausti įtampą kairiame petyje. Sustinkite tokioje padėtyje 20-30 sekundžių. Pakartokite pratimą kelis kartus viena, po to – kita ranka.
Atsistokite tarpduryje. Kaire ranka, sulenkę ją stačiu kampu, nusitverkite už staktos. Lėtai viršutinę kūno dalį sukite į dešinę. Kai kairiajame petyje pajusite įtampą, sustinkite 20-30 sekundžių, o po to grįžkite į pardinę padėtį. Pratimą viena ir kita ranka kartokite po kelis kartus.

Oi, nugara…
Vienas pagrindinių pratimų nugaros raumenims visiems pažįstamas nuo vaikystės. Atsistokite tiesiai, kojos pečių plotyje, rankos ant liemens. Iš lėto loškitės atgal kiek galite. Įtemptus raumenis vėl palaikykite 20-30 sekundžių, grįžkite į pradinę padėtį. Kartokite atsilenkimus kelis kartus.
Atsisėskite ant kėdės. Kojas išskėskite kuo plačiau. Stenkitės rankomis paliesti grindis. Įtemptus raumenis laikykite 20-30 sekundžių. Pratimą kartokite kelis kartus.

Judinam klubus
Atsisėskite ant žemės. Kojos ištiestos. Sulenkite dešiniąją koją ir pastatykite ją už kairiosios. Dešiniąja ranka atsiremkite už nugaros. Lėtai sukite liemenį į dešinę. Pajutę, kad raumenys įsitempė susitinkite 20-30 sekundžių. Pratimą kelis kartus kartokite į vieną, paskui – į kitą pusę.

Nepamirštam raiščių
Po žiemos padirbėjus darže pirmą kartą ypač dažnai skauda kojų raiščius. Pratimas jiems mankštinti taip pat labai lengvas. Atsigulkite ant nugaros. Kojas per kelius sulenkite. Vieną kelį kelkite krūtinės link, o po to tieskite koją tiek, kiek jūsų raiščiai leis. Mankštinantis reguliariai, koją ištiesti bus vis lengviau.

Lietuvos sveikata

Raumenų patempimas

Stuburo iškrypimas