Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras rekomenduoja:

atsisakyti nebūtinų kelionių į šalis, kuriose patvirtinti žmogaus susirgimai naujo tipo gripo virusu;

asmenims keliaujantiems į šalis, kuriose patvirtinti žmogaus susirgimai naujo tipo gripo virusu patariama laikytis šių atsargumo priemonių:

·        Vengti lankytis žmonių susibūrimo vietose, masiniuose renginiuose, ypatingai kur yra sergančių žmonių

·        Vengti artimo sąlyčio su sergančiais asmenimis

Sergantieji ar užsikrėtę naujuoju gripu asmenys, laikomi kuriems pasireiškia vienas ar daugiau iš šių simptomų: karščiavimas, kosulys, gerklės, galvos, viso kūno skausmas, drebulys, nuovargis. Kai kuriems asmenims kiaulių gripo virusas gali sukelti viduriavimą ir vėmimą.

·        Kuo dažniau plauti ar valytis (tam skirtomis priemonėmis)rankas

Rankų plovimas ar dezinfekavimas padės apsisaugoti nuo virusų. Rankas reikia plauti dažnai su muilu ir vandeniu, ypač po kosulio ar čiaudėjimo.

·        Stengtis neliesti akių, nosies ir burnos

Virusai dažniausiai plinta, kai asmuo liečia aplinkos daiktus, kurie yra užkrėsti mikroorganizmais, ir vėliau neplautomis rankomis liečia akis, nosį, burną.

Daugiau informacijos: Užkrečiamų ligų profilaktikos ir kontrolės centras, tel.: (8-5) 277 9051, Valstybinė visuomenės sveikatos priežiūros tarnyba, tel.: (8-5) 277 8036.

 

POILSIO DIENOMIS IR NE DARBO VALANDOMIS informaciją teikia SAM Ekstremalių sveikatai situacijų centras, tel.: (8-5) 261 9888.