Šiandien internetu perkame, mokame už paslaugas, susirandame draugų, pramogaujame, skaitome laikraščius, žaidžiame žaidimus. Šis amžiaus stebuklas daugeliui tapo ne tik reikiamybe, bet ir priklausomybe.

Internete — po šešias valandas per dieną
„Aš pripažįstu, kad esu priklausomas nuo interneto. Vasarą ši priklausomybė yra mažesnė. Žiemą internete praleidžiu apie šešias, kartais net aštuonias valandas. Laiką išnaudoju ne kokios nors informacijos paieškoms, bet daugiausiai žaidimams ir bendravimui su draugais. Grįžęs iš paskaitų, noriu atsipalaiduoti, pasikalbėti su ne Lietuvoje esančiais draugais, — prisipažino 22-ejų metų šiaulietis. — Žinau, kad yra žmonių, kurie prie interneto praleidžia daug daugiau laiko nei aš ir niekas kitas daugiau jų nedomina. Manau, kad tokie žmonės turi rimtų psichikos sutrikimų“. Interneto tyrimų bendrovės „Gemius“ duomenimis, vienas lietuvis internete vidutiniškai praleidžia 12 valandų 36 minutes per mėnesį. Priklausomas nuo interneto žmogus panašų laiko kiekį prie interneto praleidžia per dieną. Nors Pasaulinė sveikatos organizacija dar nepripažino, kad žmonės tampa priklausomi nuo interneto, bet pasaulyje vis dažniau yra kalbama apie piktnaudžiavimą internetu.

Iliuzijų pasaulis įtraukia
Šiaulių miesto Dainų poliklinikos Psichikos sveikatos centro vedėjo, gydytojo psichiatro Vytauto Bartkevičiaus nuomone, šiuolaikinę visuomenę galima vadinti informacine, kuriai internetas tapo neatsiejamas. Žmonės lengvai tampa priklausomais nuo interneto, nes virtuali realybė lengvai įtraukia žmogų. Jo stimuliuojamasis turinys, interaktyvi veikla sukuria visavertę asmens dalyvavimo virtualiame gyvenime iliuziją. Anot psichiatro, priklausomybė atsiranda tada, kai netenkama kontrolės ir visiškai pasineriama į virtualųjį gyvenimą. Asmenys, kurie dažnai naudojasi internetu, lengvai įvardija jo pliusus: pigu, sutaupoma laiko, jis visur prieinamas, galima neatskleisti savo tapatybės, žaidžiant patiriamas sėkmės pojūtis, su nepažįstamaisiais bendraujant internetu jaučiamasi daug saugiau negu realybėje.

Labiausiai pažeidžiami — vaikai
Interneto liūnas dažniau įtraukia vaikus ir paauglius. V. Bartkevičius sako, kad sulaukia vis daugiau pacientų vaikų, turinčių priklausomybę nuo interneto. Juos pas specialistus dažniausiai atlydi mamos, pastebėjusios, kad vaikas tapo nervingas, mieguistas, padaugėjo su juo konfliktų. „Internetas — draugas, nuo kurio vaikas negali atsitraukti. Jis daro didelę įtaką vaiko vystymosi raidai. Vaikas greičiau pavargsta, jo nebedomina tikslingi užsiemimai (knygų skaitymas, sportas, žaidimai su kitais vaikais), suprastėja mokymosi rezultatai, atsiranda problemos ir šeimoje. Dėl to vaikas tampa uždaresnis,“ — sako psichiatras V. Bartkevičius.

Piktnaudžiavimo internetu pasėkmės
Suaugusieji taip pat nėra apsaugoti. Remiantis moksliniais tyrimais teigiama, kad vyrai daug dažniau tampa priklausomais nuo interneto negu moterys. Asmenys, turintys šią priklausomybę, yra vienišesni, sumažėja jų socialinis aktyvumas, atsiranda apatija įsipareigojimams šeimai ir apleidžiami kasdieniai darbai. Ilgainiui nutrūksta reikšmingi žmonių tarpusavio santykiai, jų vietą užima internetiniai pašnekovai. Internetoholikams sutrinka sveikata — iškyla depresijos, nerimo ir miego sutrikimų grėsmė. Psichiatras V. Bartkevičius pataria, kaip suprasti, ar žmogus yra priklausomas nuo interneto. Visų pirma jis siūlo atvirai paklausti savęs: ar jaučiatės užvaldytas interneto, galvojate, planuojate, kur naršysite šiandien?; ar jaučiate poreikį daugiau laiko skirti internetui?; ar jaučiatės pavargęs, nusiminęs, jei trumpiau negu įprasta naršote internete?. Jei atsakymai į šiuos klausimus teigiami, vadinasi, žmogus turi susirūpinti ir ženkliai apriboti laiką, praleidžiamą prie interneto.
 

iMed