Rūgštingumą reguliuojančios medžiagos

Ką reiškia visokie E ant produktų etikečių?
Laima


Acto rūgštis (E 260) -
viena populiariausių rūgštingumą reguliuojančių medžiagų. Ji neleidžia augti daugeliui bakterijų, stabdo mielių bei pelėsių grybelių dauginimąsi. Acto rūgšties poveikis sveikatai tiesiogiai priklauso nuo jos koncentracijos - maža nekenkia, o esant didelei, pažeidžiama virškinimo trakto gleivinė, gali atsirasti uždegimų, erozijų, opų. Į kraują patekusi acto rūgštis keičia jo pH, sukeldama acidozę, sutrikdomas kraujo krešėjimas.

Pieno rūgštis (E 270) bei laktatai (E 325-327) -
rūgštinantys, konservuojantys antioksidantai, skonio stiprintojai. Pieno rūgštis yra tarpinis žmogaus organizmo medžiagų apykaitos produktas, ji leidžiama vartoti tik suaugusiems, neleidžiama vartoti vaikams.

Citrinų rūgštis ir citratai (E 330-333, E 380) -
vartojami kaip rūgštinančios bei antibakterinės medžiagos, kurios slopina mikroorganizmų augimą. Citrinų rūgštis normaliai susidaro žmogaus organizme, jos kiekiai maiste yra neribojami.

Šaltinis | Dietinis gydymas bendrojoje praktikoje | Gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė