+3
-0
+3
Rūgštūs norai – skaudžios pasekmės?

Actas buvo vartojamas jau nuo senų laikų: maisto pramonėje jį naudojo įvairiems raugintiems produktams, jis buvo puikus konservantas, kuris veikė ne tik kaip rūgštis, bet buvo plačiai naudojama dar ir kaip dezinfekcijos priemonė. Iki šių dienų žmonės actą sėkmingai naudoja maisto gamyboje, tačiau reikėtų atsiminti, jog pernelyg rūgštūs produktai gali sukelti skaudžias pasekmes: rėmuo, padidėjęs skrandžio rūgštinamas – tai tik keletas iš jų...

Kaip atpažinti, ar produkte yra acto?

Acto rūgštis, dar kitaip vadinama etano rūgštimi, jau yra žinoma daugiau nei 10 tūkst. metų. Tai, ar maisto produktas turi acto, ar ne, nesunkiai galite patikrinti pažiūrėję į maisto produkto etiketę:  jei joje randate ženklelį su užrašu E 260, tuomet būkite tikri, jog toks maisto produktas bus praturtintas actu.  Nekeista, kodėl actą taip dažnai naudoja tiek namų šeimininkės, tiek masinė maisto pramonė: actas buvo ir yra puiki priemonė, kuri itin naudinga tampa tuomet, kai norima sustabdyti visus rūgimo procesus, apsaugoti maistą nuo gedimo, suminkštinti mėsą. Mėsos marinavimas actu iki šių dienų Lietuvoje yra gana populiarus būdas ruošiant kepsnius, šašlykus.

Pramoniniu būdu pagamintas actas kenkia: kodėl?

Actas, kurį žmonės naudojo seniau, ir tas, kurį dabar masiškai naudoja pramonė, gerokai skiriasi. Pastebėta, jog pramoniniu būdu pagaminta acto rūšis kenkia organizmui dėl to, jog ji, patekusi iš virškinamojo trakto į kraują, ardo raudonuosius kraujo kūnelius – eritrocitus. Dėl šių neigiamų priežasčių kraujas nebegali tinkamai pernešti deguonies, todėl sutrinka žmogaus vidaus organų, smegenų veikla: gali atsirasti galvos skausmas, silpnumas, varginti įvairūs virškinimo sutrikimai, rėmuo.... Rėmens sukeltam skausmui ir atsirūgimui rūgščiu turiniu gydyti naudokite „Raniberl 150 mg“. Jei visgi be acto sunku paruošti marinatą mėsai ar konservavimui, tuomet geriau klasikinį actą keiskite į obuolių actą, kuris puikiai tiks įvairiems marinatams ir saikingai vartojant neturėtų sukelti virškinimo sutrikimų.

Tie, kurie serga skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opalige acto turėtų atsisakyti

Actas – vienas iš tų maisto produktų, kuris nesunkiai gali pažeisti skrandžio gleivinę, tad jo reikėtų itin vengti tiems, kurių skrandžio gleivinė jau ir taip yra pažeista – juos vargina dvylikapirštės žarnos opaligė, serga gastritu. Tad jei žinote, jog skrandyje yra opos, nedirginkite jų dar labiau vartodami rūgščius maisto produktus. Be to, ne paslaptis, jog acto neigiamas poveikis dar labiau pasireiškia tuomet, kai jo prisotinti produktai yra vartojami nevalgius, tuščiu skrandžiu. Todėl jei niekaip negalite atsispirti rūgščiam produktui, pasistenkite, jog jį suvalgytumėte ne ant tuščio skrandžio. Marinavimas actu – ne pats geriausias konservavimo būdas: marinuojant actu yra netenkama dalis naudingų maisto produkto medžiagų, tad geriau rinkitės kitą konservavimo būdą, pvz. šaldymą ar maisto rauginimą, kuris bus išties naudingas jūsų organizmui. Pavyzdžiui, probiotikų bus gausu raugintuose kopūstuose, jie palankiai veiks virškinimo sistemą, žinoma, jei jų nepersivalgysite ir nepatirsite, ką reiškia pilvo pūtimas. Pilvo pūtimui, pilnumo pojūčio, simptominiam gydymui rekomenduojama naudoti „Espumisan“ kapsules arba miltelius.

Rauginti agurkėliai prie alkoholio – ne toks jau ir geras derinys

Atlikti tyrimai parodė, jog actas yra labai pavojingas tuomet, kai yra vartojamas drauge su etilo alkoholiu. Tad tie, kurie užkandai prie stiprių, alkoholinių gėrimų renkasi dar ir raugintus maisto produktus, turėtų atsisakyti šios tradicijos. Taip pat reikėtų nepamiršti, jog žmogaus organizmą labiausiai rūgština kava, alkoholiniai gėrimai, angliarūgštės prisotinti gėrimai, dirbtiniai saldikliai.

Parengė: L.Rimgailė