Mokslininkai teigia, kad žinutėmis apie rūkymo žalą įspėjant paauglius dėl širdies ligų ar vėžio rizikos ne itin įmanoma išgąsdinti, kadangi daugelis jaunų žmonių šias ligas mano esant neaktualiomis dėl jauno amžiaus. Visgi, naujausia tyrimų studija rodo, kad žinutė apie rūkymo žalą, kuri gali būti veiksminga siekiant apsaugoti jaunus žmones būtų tą, jog daugelis paauglystėje rūkančių žmonių vėliau turi viršsvorio problemų.

 

Suomijos mokslinių tyrimo duomenimis, viršsvorio rizika didėja tiek vyrams, tiek moterims, kurie paauglystėje rūkė. Nustatyta, kad mergaitės, rūkiusios paauglystėje netgi iki 10 cigarečių per dieną, suaugę turėjo 3,4 cm platesnį liemenį nei tos mergaitės, kurios paauglystėje nerūkė. Tyrimų duomenimis, lyginant paauglystėje rūkiusius bei nerūkiusius žmones, 24 proc. rūkiusių vyrų bei 11 proc. rūkiusių moterų turėjo viršsvorio.

 

Mokslininkai teigia, kad tiriamųjų gyvenimo būdas bei dieta neturėjo įtakos tyrimo rezultatams, taip pat įdomu tai, kad kai kurių tiriamųjų kūno masės indeksas buvo normalus, tačiau liemens apimtis rūkiusių tiriamųjų buvo didesnė, nei nerūkiusiųjų.

 

Mokslininkai mano, kad tai atkreips paauglių dėmesį į rūkymo žalą, kadangi šiuo atveju rūkymas trikdo medžiagų apykaitą, taigi ne tik įtakoja kūno svorį, bet ir kūno formas.

 

Reuters Health