Prasidėjus vasarai gyventojus vilioja  poilsis prie miškų, upių, paplūdimių. Vykdami į gamtą žmonės prisikrauna pilnus krepšius įvairaus maisto. Šiltai gabenami mašinose, krepšiuose be šaldymo įrangos greit gendantys maisto produktai tampa pavojingi sveikatai, nežiūrint prekės galiojimo termino, kuris pažymėtas ant pakuotės. Suvalgę netinkamo maisto žmonės  gali apsinuodyti arba susirgti užkrečiamomis ūmiomis žarnyno  ligomis ir patekti  į ligoninę.


 
Dalis žmonių, kuriems  būna lengva ligos eiga, į medikus nesikreipia ir gydosi patys. Žarnyno funkcijos sutrinka (žmogus vemia, gausiai viduriuoja, karščiuoja, nusilpsta, nes praranda daug skysčių) ir nuo antrinio maisto užteršimo, t.y.  nesilaikant švaros ir higienos reikalavimų, liečiant maistą nešvariomis rankomis, valgant neplautus vaisius ir daržoves. Ligos sukėlėjai patenka tik  per burną.
 
 
Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai  gyventojams, susiruošusiems iškylauti gamtoje, rekomenduoja :
• nesivežti į gamtą žalios šaldytos mėsos, ypač paukštienos, kitų mėsos gaminių (virtų dešrų, dešrelių;
• iškylai rinktis konservuotus, sausus maisto gaminius (makaronus, kruopas, duoną, sausainius, riešutus), šalto rūkymo mėsos  gaminius, konservus, nuplautus vaisius, daržoves. Saugiausi gėrimai – fasuotoje taroje (mineralinis ar  geriamas vanduo, sultys, vaisvandeniai);
• nevartoti gėrimui, vaisių, daržovių plovimui vandens iš upių, ežerų, neprižiūrimų šulinių;
• griežtai laikykitės asmens higienos: pasinaudoję tualetu ir prieš valgį plaukite rankas su muilu, jas nusausinkite su popieriniu rankšluosčiu;
• įsidėkite vienkartinių indų, nenaudokite jų pakartotinai;
• saugokite maistą nuo vabzdžių, graužikų ir gyvūnų, maistą laikykite uždaroje taroje.
Jeigu nepavyko išvengti maistu plintančios infekcinės ligos, pajutus pirmuosius ligos požymius (pykinimą, vėmimą, viduriavimą, pilvo skausmus, karščiavimą), patartina kuo skubiau kreiptis į savo šeimos gydytoją.
 
SAM