Žvarbus gūsingas vėjas, šaltis ir sezoninis vitaminų trūkumas lemia tai, kad sausėja ne tik veido oda, bet ir lūpos. Tad kaip tinkamai jas prižiūrėti šaltuoju sezonu.

Įprotis laižyti ir kandžioti lūpas
Reikia stengtis atprasti tai daryti. Laižydami lūpas pašaliname nuo jų natūralią riebalų plėvelę. Todėl lūpos džiūsta ir šerpetoja. Gali imti skylinėti.

Saulėta, žvarbiai vėjuota diena
Lūpas džiovina šaltas vėjas ir ryški saulė. Jeigu tokią dieną ruošiatės ilgam pasivaikščiojimui, pasiimkite lūpų balzamo. Prieš išeidamos į lauką būtinai lūpas patepkite maitinamuoju kremu arba balzamu. Gerai būtų įsigyti specialių kosmetikos priemonių, apsaugančių nuo saulės spindulių. Lūpų šerpetojimo ir skylinėjimo taip pat gali padėti išvengti kremai su vitaminais A ir E. Galima naudoti ir veido kremą, tačiau maksimalus efektas bus, jei lūpas tepsite specialiai joms skirta kosmetika.
Lūpoms tinka kosmetika, kurios sudėtyje yra persikų, alyvuogių aliejų, avokado ekstrakto. Tinka ir maitinamosios kaukės, kurias galima pasigaminti namuose. Štai pavyzdžiui, agurkų sultys suteiks lūpoms minkštumo ir švelnumo. Taip pat galima jas tepti medumi ir taip palaikyti 15-20 minučių. Elastingumo suteikia kaukės su jūros dumbliais.

Nauji lūpų dažai
Nekokybiški lūpų dažai taip pat gali būti šerpetojimo priežastis. Jeigu jūsų lūpų oda jautri ir plona, šaltuoju metų laiku geriau nenaudokite ilgai išliekančių lūpų dažų. Jie ypač džiovina odą.


Svarbu
Jeigu kad ir kaip prižiūrėtumėte lūpas, jos vis viena lieka šerpetotos ir skylinėja, reiškia “kaltas” susilpnėjęs imunitetas bei vitaminų stoka. Gerkite vitaminizuotą šaltalankių arba šermukšnių arbatą, valgykite daugiau varškės, kiaušinių, žalių daržovių, pupelių. Nepamirškite vartoti skysčių – 1,5-2 litrus per dieną (pusę šio kiekio turi sudaryti negazuotas mineralinis vanduo). Pasitarusi su gydytoja vartokite vitaminų.

Lietuvos sveikata