Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuras ragina tėvelius pasirūpinti savo vaikų dantukais ir suskubti juos padengti silantais. Specialistų teigimu, gendantys, neprižiūrimi dantukai gali sukelti daugybę virškinimo ligų. Lietuvoje dantų ėduonis labai paplitęs: net 94 proc. šešiamečių vaikų dantų – jau pažeisti ėduonies.
„Virškinimo sistemą sudaro įvairūs organai, o šios sistemos pradžia yra burnos ertmė, į kurią patekęs maistas yra smulkinamas ir vilgomas seilėmis. Jei maistas gerai sukramtomas, tuomet jis patekęs į virškinamąjį kanalą, yra efektyviai suskaidomas įvairių fermentų. Tačiau nepakankamai sukramtytas maistas blogai susimaišo su virškinimo fermentais, yra sunkiau suskaidomas, o organizmas blogiau pasisavina jam reikalingas maisto medžiagas, todėl ilgainiui gali išsivystyti įvairios ligos ir negalavimai, pavyzdžiui, dispepsija“, – pasakojo Visuomenės sveikatos biuro specialistė Roberta Tamulevičiūtė.
Dispepsija – tai viršutinės vidurinės pilvo dalies (epigastriumo) skausmas ar diskomfortas. Diskomfortas apima tokius simptomus kaip ankstyvas sotumo jausmas, pilnumo jausmas viršutinėje pilvo dalyje, pykinimas, pilvo pūtimas. Kadangi dantys atlieka labai svarbią funkciją virškinimo procese, todėl ne tik dėl estetiškos išvaizdos, bet ir dėl sveikatos būtina tinkamai prižiūrėti dantis. Ypač svarbu laiku pastebėti sąkandžio defektus, nes esant šiam defektui sunku gerai sukramtyti maistą. Reikėtų priminti, jog ne tik vaikai, bet ir suaugę gali turėti sąkandžio pakitimų.
Tėveliai turėtų kruopščiai prižiūrėti, kaip vaikai valo savo dantukus, o patiems mažiausiems rekomenduojama, kad patys suaugę juo išvalytų. Dantukų plyšiuose vaikams, kurie dar nėra gerai išmokę valytis dantukus, ilgainiui pradeda kauptis maisto likučiai, o tai gali sukelti danties kramtymo paviršiaus ardymą arba tam tikras ligas.
Lietuvoje dantų ėduonis labai paplitęs: net 94 proc. šešiamečių vaikų dantų – jau pažeisti ėduonies. Vyresnių vaikų dantys dar labiau pažeisti. Ėduonis yra pažeidęs nuo 69 iki 98 proc. dvylikamečių ir nuo 84 iki 100 proc. penkiolikamečių dantų. Todėl sveikatos apsaugos ministro 2005 m. rugsėjo 16 d. įsakymu Nr. V – 713 patvirtinta Vaikų krūminių dantų silantinėmis medžiagomis programa, kuri skirta vaikų nuo 6 iki 14 metų nuolatinių krūminių dantų kramtomųjų paviršių ėduonies prevencijai. Silantavimas atliekamas asmens sveikatos priežiūros įstaigose.
Silantai – tai skysta plombinė medžiaga, skirta hermetizuoti ką tik išdygusių nuolatinių krūminių dantų vageles. Silantais dengiami tik sveiki dantys. Tai dantų ėduonies profilaktikos priemonė. Jie apsaugo vageles nuo žalingų faktorių, o juose esantis fluoras papildomai skatina emalio mineralizaciją. Užliejus vageles silantu, sudaromas mechaninis barjeras tarp danties emalio ir burnoje susidarančių rūgščių. Tokių dantų kramtomasis paviršius tampa lygesnis, lengviau išvalomas.
"Sergantys" dantys - virškinimo ligų priežastis
 
iMed