Permainingos temperatūros ar alkoholio vartojimas nesukels naujų širdies ligų, tačiau medikai įspėja, kad šalti orai bei kitokia nei įprasta veikla atostogų metu gali pabloginti sutrikusias širdies funkcijas ar paaštrinti esamas širdies problemas. Mokslininkų duomenimis, širdies smūgiai žmones dažnai ištinka gruodžio bei sausio mėnesiais atostogų metu.

 

Mokslininkai bando paaiškinti, kodėl statistiškai daugiau mirčių žmones ištinka šaltuoju metų laikotarpiu. Manoma, kad daugelis žmonių nežino, jog turi širdies funkcijos sutrikimų, kol nepajaučia konkrečių simptomų. Manoma, kad tam įtakos gali turėti ir šaltis. Žema temperatūra gali didinti kraujo spaudimą, kuris trikdo širdies funkcijas. Kraujo masė taip pat tampa klampesnė, tad didėja kraujo krešulių pavojus. Taip pat siaurėja kraujagyslės, tad sulėtėja kraujo apytaka organizme.

 

Žiemos metu būdingos ir tam tikros veiklos, kurios gali būti kenksmingos širdies ligas turintiems žmonėms. Mažiau judantiems suaktyvėjusi veikla gali sukelti netgi širdies smūgį. Žmonės, pervertinantys savo galimybes, reguliariai nesportuojantys, o atostogų metu besiimantys fizinės veiklos turi žinoti apie galimus pavojus.

 

Medikai įspėja, kad itin saikingas turėtų būti alkoholio vartojimas, kadangi per šventes esant daug progų žmonės taip pat pervertina savo galimybes. Svarbu atkreipti dėmesį ir į dietos pasikeitimus – daugelis per šventes suvartoja daugiau riebalų, kas taip pat papildoma rizika širdžiai.

 

Reuters Health