+3
-2
+1
Skausmingas kūdikių dantukų dygimas

Sunkus metas mažyliams yra dantukų dygimas. Skausmas išspaudžia daug  graudžių ašarėlių. Naktimis akių nesumerkia ne tik mažieji kankiniai, bet ir jų tėvai. Norėdami sumažinti  vaikelių kančias, tėvai iš anksto domisi dantukų dygimo eiga bei bando kuo labiau pasiruošti būsimiems įvykiams.

Dantukų dygimo procesas kiekvienam vaikučiui yra  individualus. Gydytojai net pastebi  genetinį ryšį:  kaip dygo dantys  tėvams, taip  gali atsikartoti ir jų vaikams. Dažniausiai vaiko pirmasis dantukas išsikala apie šeštą mėnesį. Savo gražume pirmiausia pasirodo vienas iš apatinių priekinių dantukų, po to antrasis. Apatinius vejasi viršutinio žandikaulio priekiniai. Galų gale 3 metų pipiriukas ar pipiriukė jau šypsosi 20 pieninių dantukų baltumu.

Nemalonius pojūčius dantų kalimosi procese patiria visi kūdikiai. Tačiau, remiantis statistiniais duomenimis, dantenų skausmą patiria net 75% vaikų. Labiausiai skausmingai išlenda iltiniai. Tai pasireiškia padidėjusiu neramumu, nemiga. Pastebimi dantenų uždegiminiai procesai, seilėtekis ir net temperatūros šuoliai. Labai dažnai vaikai praranda apetitą, sutrinka virškinimas, vargina viduriavimas. Dėl nakties metu nosiaryklėje besikaupiančių  gleivių rytais mažylius kankina drėgnas kosulys bei sloga.

Kaip palengvinti mažylių diskomfortą ir skausmą?

Paprasčiausia pagalbos priemonė yra dantenų masažas. Tiesiog mama plautu pirštu švelniai spaudžia vaiko dantenas, bent jau neilgam laikui apramindama skausmą ir mažindama kančią. Ar vaikučiui į rankytes įdeda silikoninį kramtymo žiedą. Šaltis taip pat palengvina skausmą. Atvėsinti kramtymo žaislai bei maistas, toks kaip morkytė ar obuoliuko skiltelė mažina uždegiminių dantenų patinimą ir kartu ramina skausmą. Tačiau daugelis tėvų ignoruoja senolių išbandytas priemones ir prašo gydytojų veiksmingesnių šiuolaikiškų  dantenų nuskausminimo priemonių.    

Dažnai gydytojai pataria išbandyti neseniai vaistinėse pasirodžiusį Anaftin Baby gelį dygstant dantukams. Jo sudėtyje esančios natūralios medžiagos  slopina pažeistų dantenų skausmą, mažina paraudimą. Susidariusi apsauginė plėvelė malšina uždegimą. Švelnių silikoninių aplikatoriaus šerelių pagalba gelį patogu ir higieniška užtepti ant burnytės pažeistų vietų.

Nemalonių simptomų malšinimas

Dygstant dantukams, apart skausmo, vaikučius vargina ir kiti nemalonūs simptomai. Siekiama kiek įmanoma labiau juos nuslopinti:

1.Padidėjęs seilių išsiskyrimas yra vienas iš pagrindinių požymių, rodančių, kad tuoj į dienos šviesą išlys dantukas. Šių simptomų  išvengti nepavyks.  Telieka  pasirūpinti seilinukais, nosinaitėmis bei servetėlėmis.

2.Pakilusi kūno temperatūra įpareigoja tėvelius konsultuotis su gydytojais ir gydyti vaikelį karščiavimą mažinančiais medikamentais.

3.Nuo vidurių sutrikimo skausmingai išsipūtęs pilvukas neleidžia mažyliams išsimiegoti nei dieną, nei naktį. Pavargę tėveliai ieško pagalbos priemonių. Viena iš jų- geriamoji emulsija Espumizan L. Jame esanti farmakologiškai aktyvi medžiaga simetikonas keičia burbuliukų paviršiaus įtampą. Atpalaiduotos dujos kartu su veikliąja medžiaga pašalinamos iš organizmo.

4.Vandeninga sloga- dar vienas ramaus poilsio priešas. Tinkama priemonė nuo nosies išskyrų – Quixx baby purškalas. Purškalo druskos koncentracija atitinka organizmo natūraliąją. Dėl šios priežasties nosytės gleivinė nėra pažeidžiama.

5.Išberta odelė raminama kūdikį maudant ramunėlių, medetkų nuovire. Po maudynių bėrimo vietos tepamos įprastu kūdikių kremu.

6.Atsivėrus pavienėms burnos opoms,  gelbsti Anaftin preparatai. Pakuotės ilgo snapelio pagalba patogu gelį užtepti ant pažeistos burnytės vietos.

Jei vaikelis dėl skausmingų dantenų atsisako valgyti, bandykite jį maitinti šaltu šaukštu, girdykite atvėsintomis  sultimis ir tyrėmis. Maistą rinkite  skystesnį ir pertrintą.

Autorius: Liudmila Varanavičienė.