Jau treti metai važiuosiu slidinėti. Man tai labai patinka, tik viena bėda – paslidinėjus vieną dieną, antrąją labai skauda raumenis. Nors ir neilgai slidinėju, stengiuosi saugotis. Kodėl taip yra? Kaip gelbėtis?
Raminta

Raumenų skausmas
Pasak gydytojų, netreniruoti raumenys skausmu reaguoja į netikėtą didesnį fizinį krūvį. Tačiau taip gali nutikti ir tiems, kurie reguliariai sportuoja. Todėl visi slidinėjantieji turi būti labai atsargūs.
Jeigu žmogus ilgai nestovėjęs ant slidžių vieną dieną paslidinės, kitą dieną gali nepavykti išventi raumenų skausmo. Slidininkai naujokai gali ir iš lovos nepakilti.
Todėl jei nesate patyręs slidininkas, pirmąją dieną slidinėkite ne ilgiau kaip valandą. Kiekvieną kitą dieną galima pridėti dar po 30-50 minučių.

Jei raumenys labai įsiskaudėjo, galima vartoti vitaminų A ir E preparatų. Savaitę reikėtų vartoti po 3 kapsules per dieną.
Be to, reikia gerai apšilti. Čia galimi du variantai. Arba nueiti į sauną, arba pagulėti karštoje vonioje su jūros druska 10-15 minučių. Išlipę iš vonios skaudamus raumenis galite ištepti kokiu nors priešuždegiminiu tepalu.

Ne vienerius metus važiuojame slidinėti į kalnus. Kiekvieną kartą nuvykusi vis peršąlu, nors ir apsirengiu šiltai. Kaip išvengti ligos atostogų metu?
Sonata

Peršalimas
Su šia problema turbūt susiduria nemaža dalis slidinėti nuvažiavusių žmonių. Peršąlama dažniausiai po poros dienų ir dėl to dažniausiai būna kalta slidininko ekipiruotė.

Daugelis įsitikinę, kad sportuojant geriausiai vilkėti natūralių audinių apatinius. Tačiau slidininkams specialistai pataria rinktis sintetinių audinių apatinius. Jie ne taip greitai sudrėksta. Medvilnė gi ilgai išlaiko drėgmę. Ilgiau pabuvus šlapiais drabužiais, peršalti nesunku.

Tas pats pasakytina ir apie kojines. Rinkitės tokias, kurių sudėtyje daugiau poliamido, poliakrilo, galima vilnones su elastanu.
Viršutinius rūbus taip pat reikia rinktis atidžiai. Čiuožiant nuo kalnų labai svarbi apsauga nuo vėjo. Rinkdamiesi viršutinę aprangą atkreipkite dėmesį, kad ant jos būtų parašyta “WindBlock” arba “WindStop”.
Taip pat labai svarbu įvertinti savo jėgas ir tinkamai parinkti fizinį krūvį. Kalnuose dėl oro trūkumo žmogus dažniausiai kvėpuoja pro burną. Šaltas oras patenka  tiesiai į plaučius. To pasekmė – angina arba bronchitas. Todėl kvėpuoti reikėtų tik pro nosį – tuomet prieš patekdamas į plaučius oras sušyla.

Lietuvos sveikata