Spanguolės - gyvybės uogos

Taip jos buvo vadinamos dar senovėje, mat naudotos kaip gydomoji priemonė. Beje, jokios kitos uogos neišsilaiko taip gerai ir ilgai kaip spanguolės.

Naudingos laukinės uogos

Spanguolės - vienos vertingiausių laukinių uogų. Net amerikiečių medikai jas įtraukė į naudingiausių sveikatai produktų sąrašą. Šios uogos auga aukštapelkėse ant samanų ir kupstų. Prinoksta rugpjūčio pabaigoje ir laikosi iki pat pavasario. Vaistams renkamos vėlyvą rudenį ir ankstyvą pavasarį - jos puikiai išsilaiko po sniego danga.

Surinktos uogos išvalomos - išimami lapeliai, samanos. Sausos suberiamos į pintus krepšius arba induose užpilamos vandeniu ir laikomos vėsioje (+3-4 °C temperatūros), vėdinamoje patalpoje.

Kuo vertingos

Spanguolės (Oxycoccus) stiprina imunitetą, padeda gydyti peršalimo ligas, mažakraujystę, aterosklerozę, hipertoniją, skydliaukės negalavimus, inkstų ir šlapimo pūslės uždegimus, akmenligę, mažina uždegiminius procesus, blogojo cholesterolio kiekį kraujyje. Spanguolių sultys tonizuoja, didina darbingumą, gerina apetitą, virškinimą.

Jei kamuoja gastritas, skrandžio opa, kepenų ligos ar padidėjęs skrandžio rūgštingumas, spanguolių vartoti nerekomenduojama.

Kaip vartoti

Spanguolės maistui vartojamos šviežios, virtos ir džiovintos. Jas galima užšaldyti ir laikyti šaldiklyje. Iš spanguolių spaudžiamos sultys, gaminami putėsiai, uogienės, gira, kisielius, įvairūs kiti gėrimai, jos apvoliojamos cukraus pudroje ir vartojamos kaip skanėstas. Beje, spanguolių sulčių kompresais galima gydyti pūlingas žaizdas, jie padeda ir nusideginus odą, sergant žvyneline ar sausąja egzema.

Ruošdami spanguolių gaminius nenaudokite metalinių ar aliumininių indų ir įrankių - pasikeis gaminio spalva ir suprastės kokybė. Labiausiai tinka moliniai ar emaliuoti indai ir mediniai įrankiai.

Spanguolės - nuo peršalimo, anginos ir kosulio

Spanguolių sultis sumaišykite su medumi (lygiomis dalimis). Gerkite po valgomąjį šaukštą 5-6 kartus per dieną.

Spanguolių kisielius

100 g uogų perrinkite, nuplaukite ir sutrinkite. Virkite 1 l vandens 4-6 minutes, tada nuovirą perkoškite, suberkite 1 stiklinę cukraus, užvirkite ir nugriebkite putas. Nedideliame kiekyje virinto šalto vandens išmaišykite 4 nubrauktus šaukštus krakmolo ir sparčiai maišydami supilkite į nukeltą nuo ugnies puodą. Greitai užvirinkite, pamaišykite. Kisielių išpilstykite į stiklines, galite apibarstyti cukraus pudra.

Spanguolių morsas

Morsas - nealkoholinis gaivusis gėrimas iš vaisių ir uogų sulčių, atskiestų vandeniu. Šis gėrimas dar pagardinamas cukrumi arba medumi. Vanduo turi būti tik virintas, antraip susidarys putos. Gėrimą galima paskaninti griežinėliu citrinos ar apelsino. Žiemą morsas patiekiamas šiltas, vasarą - su ledukais. Spanguolių morsas padeda gydyti pielonefritą. (Pielonefritas - bakterinės kilmės viršutinių šlapimo takų infekcija.)

200 g spanguolių nuplaukite virintu vandeniu, išspauskite sultis, uždenkite ir pastatykite vėsioje patalpoje. Išspaudas užpilkite 1 l vandens ir pavirinkite. Tada perkoškite per dvigubą marlę. Atvėsinkite ir sumaišykite su sultimis, pagardinkite medumi ir išpilstykite į butelius. Atšaldykite. Rekomenduojama vartoti kambario temperatūros, sveikiausia išgerti 2-3 stiklines per dieną.

Spanguolių kokteilis

Apie 100 g spanguolių sutrinkite su 75 ml cukraus, į tyrę įdėkite truputį aptirpusių vanilinių ledų (150 g), gerai suplakite. Masė turi būti vientisa ir puri. Supilstykite į stiklines ir iš karto patiekite. Kokteilį galima suplakti ir iš šaldytų uogų.

Šaltinis | Dietinis gydymas bendrojoje praktikoje | Gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė