Kodėl mums būtina gerti vandenį ?

Vanduo mūsų organizmui gyvybiškai svarbus. Jei be maisto galime išgyventi keletą savaičių, tai be vandens šis laikas žymiai sutrumpėtų. Vanduo reikalingas daugumai gyvybinių reakcijų, organizmo išsivalymui ir įvairių struktūrų palaikymui. Džiūstančios lūpos – vienas pirmųjų signalų, kad žmogui trūksta skysčių. Ką daryti, kad per parą suvartotume pakankamai vandens?

Patarimas „gerkite daugiau vandens“ skamba bene visur: ir ten, kur kalbama apie virškinimo negalavimus, ir ten, kur aprašomos įvairios odos ir plaukų problemos, ir ten, kur diskutuojama apie energijos trūkumą, silpnumą, prastą savijautą ir infekcines ligas. Žmogui vidutiniškai per parą reikia išgerti 1,5 – 2 litrus vandens, tačiau šis kiekis gali svyruoti priklausomai nuo to, ar jis sportuoja, ar dirba ir gyvena karštoje aplinkoje, ar serga kokiomis nors ligomis ir panašiai. Pavyzdžiui, labai aktyviai sportuojantiems ir podagra sergantiems pacientams vandens reikia daugiau – net iki 3-4 litrų per parą, o inkstų ligomis sergantiems pacientams skysčių kiekis gali būti ribojamas.

Galima rasti ir specialių skaičiuoklių, kurios apskaičiuoja rekomenduojamą vandens kiekį pagal jo ūgį, svorį ir kitus duomenis. Svarbiausia išgerti tiek vandens, kad žmogus jaustųsi gerai, jo nekamuotų vidurių užkietėjimas, odos ir plaukų sausumas bei kitos problemos. Žinoma, kartais dėl to tenka šiek tiek pasistengti, nes neretas iš mūsų dienos pabaigoje susipranta, kad nuo ryto buvo išgerti tik trys kavos puodeliai, kurie organizmą dar labiau dehidratavo.

Pateiksime 10 paprastų patarimų, galinčių padėti per parą suvartoti daugiau skysčių:

  • Gerkite „skanesnį“ vandenį. Jokiais būdais nesiūlome gazuotų ir saldžių gėrimų. Tiesiog pagardinkite vandenį mėtomis, agurkų riekelėmis, braškėmis ar citrina – tokio vandens išgersite žymiai daugiau. Vasaros vandeniui puikiai tiks ledo kubeliai su juose užšaldytomis žolelėmis ir vaisiais – toks gėrimas bus ne tik skanus, bet ir labai gražiai atrodys, papuoš namus ir stalą.
  • Įpraskite išgerti stiklinę vandens rytais. Geriausiai tinka šiek tiek drungnas ar kambario temperatūros vanduo. Jis padeda paruošti virškinimo sistemą ateinančiai dienai ir susikurti nepamirštamą ryto ritualą.
  • Išmokite atskirti troškulį nuo alkio. Jei išalkote ne pietų ar vakarienės metu, tuomet išgerkite stiklinę vandens – tikėtina, kad po 15 minučių valgyti nebenorėsite. Labai dažnai painiojame troškulį su alkiu ir taip suvalgome per daug maisto, visiškai užmiršdami skysčius.
  • Atminkite, kad pakankamas skysčių vartojimas padeda numesti svorio ir (arba) sėkmingiau kontroliuoti kūno masę bei palaikyti puikią odos, plaukų ir nagų būklę. Tai juk puiki motyvacija, ar ne?
  • Įsigykite gerai nuteikiančią, stilingą, patogią gertuvę ir visuomet turėkite ją su savimi, kad ir kur beeitumėte.
  • Taip pat galite papuošti namus ir darbo vietą ąsočio ir stiklinių rinkiniu. Šios paprastos priemonės visuomet primins apie vandens vartojimo svarbą bei bus puiki ir naudinga interjero detalė.
  • Vieną kavos puodelį būtinai „kompensuokite“ vandeniu – galite išgerti po stiklinę vandens prieš ir po pasigardžiavimo kava.
  • Kasdien valgykite sriubos – tai puikus, sušildantis ir lengvai virškinamas patiekalas su didesniu skysčių kiekiu.
  • Su skysčių trūkumo problema susiduria daugybė žmonių, todėl sukurta daug specialių programėlių, padedančių sekti išgeriamo vandens kiekį. Suvartotų skysčių kiekį galite žymėtis ir savo užrašinėje. Galbūt tai taps maloniu ir naudingu užsiėmimu? Tikėtina, kad tokiu būdu išsiugdysite įprotį dažniau gurkšnoti vandenį.

Nekankinkite savęs. Gerkite tiek, kiek galite, kad nesijaustumėte blogai. Vandens kiekį galite didinti po truputį. Atminkite, kad per didelis skysčių kiekis taip pat nėra gerai – inkstams ne taip jau paprasta su tuo susidoroti, o prieš pat miegą išgerti skysčiai gali priversti per dažnai bėgioti į tualetą ir visai suprastinti nakties miego kokybę, tad tiesiog nepersistenkite.

Šaltinis | Pasveik.lt