Esu visiškai pasimetusi. Aplink tik ir girdžiu kalbas apie sveiką maistą. Nevalgykit cepelinų, nevartokit druskos, rinkitės tik ekologiškus produktus ir panašiai. Atrodytų viskas suprantama, tačiau kiti specialistai teigia, kad nesveiko maisto nėra, todėl galima valgyti viską, ko tik širdis geidžia.  Kadangi nesu iš tų moterų, kurios laibos kaip smilgelės ir su svoriu turiu kovoti nuolat, norėčiau daugiau sužinoti, kas ta sveika mityba.
Violeta

Atsako specialistas:

Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų direktoriaus pavaduotojas medicinai skubiai ir intensyviai terapijai
doc. Pranas Šerpytis:

– Visų pirma reikėtų subalansuoti savo mitybą. Tačiau tai nereiškia, kad valgyti reikia vien daržoves. Taip besimaitindami turbūt nieko gero nesulauksim. Čia nekalbu apie maisto derinimą, kad negalima valgyti mėsos su bulvėmis, ar žuvies su ryžiais, duona ir panašiai. Vienos neginčijamos tiesos čia nėra. Tai tas pats, kas klausti, kokia religija geriausia. Manau, į šį klausimą neįmanoma atsakyti.

Pavyzdžiui, žmogaus, kuris kasdien dirba sunkų fizinį darbą, mityba turi būti visai kitokia nei to, kuris dirba sėdimą darbą, mažai juda ir panašiai. Taigi sunkų fizinį darbą dirbančiajam galima suvalgyti šiek tiek riebesnio, kaloringesnio maisto, nes judėdamas jis viską sudegins. Visą darbo dieną praleidžiantiesiems prie kompiuterio jau atidžiau reikia žiūrėti, ką deda į burną, nes sėdėdamas ant kėdės daug kalorijų nesudegini, o besikaupiantys angliavandeniai virsta riebaliukais. Tačiau tai nereiškia, kad taip dirbančiam žmogui negalima nei pyragėlio, nei cepelino suvalgyti. Tiesiog reikia žinoti, kad kalorijų perteklių jis turės sudeginti sporto klube ar bent jau valandą išėjęs pasivaikščioti.

Tiek vienu, tiek kitu atveju reikia suvalgyti pakankamą kiekį daržovių. Dabar priimta norma – 400 gramų per dieną.
Beje, vyresnio amžiaus žmonės turi atidžiau skaičiuoti, kiek kalorijų suvartoja, kiek riebalų ir panašiai. Mat jų medžiagų apykaita gerokai sulėtėja.

Ekologiški produktai, žinoma, turėtų būti sveikesni. Tačiau dabar dažnai po gražia reklama slepiasi ne itin kokie dalykai.

Auksinė sveikos mitybos taisyklė – nepersivalgyti. Taip pat stebėti svorį. Jei rodyklė rodo bent dviem kilogramais daugiau nei prieš savaitę, faktas, kad kuo skubiau reikia pajudėti.

Lietuvos sveikata

Dietos

nutukimas/4355″>Nutukimas

Metabolinis sindromas