Šalyje per savaitę neįgalumas nustatomas keliems tūkstančiams asmenų, tačiau sunkmečiu gali padaugėti tariamų invalidų, norinčių naudotis suteikiamomis privilegijomis. Neįgalumo nustatymo tarnyba teigia esanti pasirengusi ir tokių gudručių apsilankymams.

Pasak Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos (NDNT) direktoriaus pavaduotojo Alvydo Vitkausko, dar negalima teigti, jog padaugėjo asmenų, besikreipiančių dėl invalidumo grupės nustatymo.

"Nėra tokio dalyko, kad galėtume akcentuoti, jog labai stipriai padaugėjo. Kai kuriuose skyriuose, tarkime, Kaune, lyg ir daugiau sausį atsirado. Vilniuje nėra tokio ryškaus padidėjimo", – Eltai sakė A. Vitkauskas.

NDNT direktoriaus pavaduotojo teigimu, į tokias įstaigas ligonis turėtų patekti tik tada, kai jau yra išnaudotos visos gydymo galimybės, atlikta medicininė reabilitacija.

"Jau pastebime tokių faktų, kad žmogus dar nėra išnaudojęs visų gydymo galimybių, jį jau bando siųsti mums. Pas mus turėtų patekti tik su kažkokių susirgimų pasekmėmis, kurių jau nepavyks išgydyti", – kalbėjo A. Vitkauskas.

A. Vitkauskas neatmeta galimybės, kad sunkmečio metu žmonės gali pradėti gudrauti ir stengtis gauti invalidumo grupę, bei įspėja, kad tam jau pasiruošta.

"Neatmetame šios galimybės. Mes savo visus teritorinius skyrius esame perspėję, kad labai atidžiai nagrinėtų visus dokumentus, nes iš tikro tokių atvejų gali pasitaikyti", – prognozavo NDNT atstovas.

Asmenims, pripažintiems nedarbingais ar neįgaliaisiais, kuriems nustatyta invalidumo grupė, taikomos pagrindinės lengvatos transportui, medikamentams, mokama pašalpa, gali būti skiriama speciali globa ar priežiūra.

Dažniausiai žmonės kreipiasi dėl širdies, kraujagyslių ligų ir judėjimo-sąnarių, stuburo skausmų problemų. Invalidumo grupė nustatoma per 15 darbo dienų.

Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos duomenimis, pernai dėl darbingumo lygio nustatymo kreipėsi 112 tūkst. 440 asmenų. Šių metų sausį tokių asmenų skaičius siekė 9 tūkst. 102.

 

Medicine