Mokslininkai nusprendė su 21 savanoriu išbandyti skirtingas dietas. Visi savanoriai skundėsi antsvoriu. Eksperimento tikslas buvo ne numesti svorio, bet jį išlaikyti nepakitusį. Eksperimento dalyviai iki jo pradžios privalėjo laikytis dietos, leidusios atsikratyti net 12,5 proc. kūno masės. Po dietos savanoriai buvo priversti keturias savaites laikytis vieno iš trijų mitybos režimų. 

Pirmame mitybos plane buvo mažai riebalų (reikėjo vartoti kuo mažiau riebių maisto produktų, valgyti daug vaisių, daržovių, neskaldytų grūdų). Antrąjį mitybos planą pasirinkę savanoriai galėjo valgyti daug baltymų ir riebalų, tačiau atsisakyti duonos, makaronų ir kitų daug angliavandenių turinčių maisto produktų. Trečioji dieta buvo skirta sumažinti didelį glikemijos indeksą turinčių maisto produktų vartojimą. Šios dienos esmė – valgyti tik kokybiškus angliavandenius. 

Taigi, sumažinus riebalų skaičių, organizmas sudegino daugiau kalorijų. Vertinant pagal sudegintų kalorijų skaičių, efektyviausia yra mažai angliavandenių turinti dieta. Tačiau laikantis tokios dietos žmonės patiria daugiau streso ir nerimo (gali būti, jog tai susiję su kortizolio hormonu). Paskutinė, trečioji dieta, leido sudeginti daug kalorijų, tačiau nedidino streso rodmenų.   

Svarbesnė kalorijų kokybė, o ne kiekybė