Sveikatos specialistai pataria saugotis šiuo metu suaktyvėjusių erkių, platinančių pavojingas ligas – erkinį encefalitą ar Laimo ligą, o pastebėjusius įsisiurbusį gyvūną ragina kuo greičiau jį ištraukti. Kauno visuomenės sveikatos centro specialistų teigimu, gegužės pabaiga – vienas iš dviejų laikotarpių per metus, kai šie kraują siurbiantys voragyviai yra patys aktyviausi.

Erkių „medžioklės“ sezonas dažniausiai prasideda kovo mėnesį, tačiau aktyviausios jos paprastai būna gegužės pabaigoje – birželio pradžioje ir rugpjūčio pabaigoje – rugsėjo viduryje. Drėgna vasara ir švelni žiema skatina erkių populiacijos gausėjimą. Gausiausia jų yra lapuočių miškuose, taip pat tankiuose brūzgynuose – avietynuose, alksnynuose, riešutynuose, miško jaunuolyne, kirtimuose. Jų yra ir kolektyviniuose soduose, miesto parkuose, skveruose, stadionuose, kapinių teritorijose, paplūdimių žaliojoje zonoje ir net mikrorajonų žaliuosiuose želdinių plotuose. Dažniausiai šių gyvūnų platinamomis ligomis – erkiniu encefalitu, Laimo liga, babezioze, erlichijoze ir kitomis – užsikrečiama įsisiurbus sukėlėjais infekuotai erkei. Erkiniu encefalitu taip pat galima užsikrėsti vartojant nepasterizuotą, virusu infekuotą ožkų ir karvių pieną bei jo produktus. Erkės įkandimas yra neskausmingas, nes kartu su seilėmis ji suleidžia ir kraujo krešėjimą stabdančių bei nuskausminančių medžiagų. Erkinio encefalito sukėlėjai tarpsta erkės seilių liaukose, todėl jau pirmosiomis erkės įsisiurbimo minutėmis sukėlėjai pakliūna į žmogaus organizmą. Ligos požymiai, panašūs į gripo, atsiranda po 1-2 savaičių. Specifinio gydymo nėra. Persirgęs šia liga, žmogus įgyja imunitetą visam gyvenimui. Apie trečdalis sirgusiųjų pasveiksta nevisiškai – vargina miego sutrikimai, negalėjimas susikaupti, padidėjęs jautrumas, elgesio pokyčiai ir kita. Nuo erkinio encefalito patikimiausiai apsaugo skiepai. 

Laimo ligos sukėlėjai – borelijos – dažniausiai būna erkės žarnyne, tad užkratas dažniausiai patenka į žmogaus organizmą tuomet, kai erkė persivalgiusi (dažniausiai po 24-48 val. siurbimo) atpila žarnyno turinį į įsisiurbimo žaizdelę, arba tuomet, kai neteisingai traukiama erkė – suspaudžiamas jos pilvelis. Būdingiausias Laimo ligos požymis – žiedinis odos paraudimas (migruojanti raudonė), kuris atsiranda po erkės įsisiurbimo praėjus 1-4 savaitėms. Paraudimas gali atsirasti erkės įkandimo arba bet kurioje kitoje kūno vietoje maždaug pusei nukentėjusiųjų. Laimo ligos sukėlėjai išplinta organizme ir gali pažeisti centrinę ir periferinę nervų sistemą, širdies raumenį, odą, akis, sąnarius. Liga gydoma antibiotikais. Persirgus imunitetas neįgyjamas, todėl žmogus gali susirgti vėl. Sveikatos specialistai pataria įsisiurbusią erkę ištraukti kuo greičiau. Jei nėra galimybės pašalinti erkę gydymo įstaigoje, reikia pačiam nukentėjusiajam pincetu, tankiu audinio arba popieriaus gabalėliu suimti erkę už galvos kuo arčiau odos ir iš lėto traukti, kol pakilęs odos paviršius sudarys „palapinę“, ir keliolika sekundžių išlaikyti tokią padėtį. Tuomet erkę staigiu judesiu reikėtų ištraukti ir įkandimo vietą dezinfekuoti – nuplauti muilu, patepti spiritiniu tirpalu. Traukiant erkę svarbu nesuspausti jos pilvelio.

iMed