Tegyvuoja pusryčiai

Daugelis pusryčius laikydami nereikšmingu užkandžiu rytais apie juos net
nepagalvoja. Kai kurie pasitenkina kavos puodeliu, dar kiti jų nevalgo
sąmoningai, teisindamiesi nuolatiniu laiko trūkumu arba kur kas mieliau
pusryčiams skirtas minutes praleidžia lovoje manydami, jog miegas daug svarbiau
nei pusryčiai.

Jau seniai įrodyta, kad nevalgant pusryčių:

sunkiau sutelkiamas dėmesys į darbą, dažniau svaigsta galva,
vairuojant dažniau patenkama į avarijas,
iki pietų žmogaus organizmas sudegina kur kas mažiau kalorijų, nei sudegintų
pavalgius pusryčius,
organizmas “įjungia” savisaugos mechanizmą ir energiją, gautą per pietus ir
vakarienę, naudoja riebalų atsargoms kaupti.

Statistika byloja, kad įpratę pusryčiauti žmonės žymiai atsparesni stresui nei
tie, kurie jų atsisako. Geri pusryčiai, mokslininkų tvirtinimu, pagerina smegenų
veiklą visos dienos metu. Tie, kurie valgo rytais, pietums ir vakarienei renkasi
ne tokius kaloringus patiekalus, o tai reiškia, kad nepriauga tiek daug svorio.

Gydytojai – dietologai tvirtina, jog pusryčiai skatina lieknėti. Juk miegant,
žmogaus medžiagų apykaita sulėtėja ir organizmas “neprabunda” tol, kol
nepavalgo. Todėl klysta manantieji, jog atsisakydami pusryčių galės kartu
atsikratyti ir papildomų kilogramų.

Ką geriausiai valgyti ryte?

Dietologai pataria tik atsikėlus išgeriant stiklinę negazuoto mineralinio ar
paprasto virinto vandens arba natūralių sulčių – tai padės organizmui atsibusti
ir pradėti virškinimo procesą.

Pieno produktai
Nenumokite ranka į pieno produktus – stiklinė šilto pieno arba kefyro, indelis
varškės, dienos pradžioje organizmą aprūpins vertingais B grupės vitaminais ir
vitaminu A.

Duona
Nebijokite pusryčiams suvalgyti poros riekelių duonos, kuri saikingai valgoma,
net ir su medumi ar džemu, nepridės kilogramų. O jeigu mėgstate rupiai maltų
miltų duoną – ją valgydami rytais, tik pagerinsite žarnyno darbą.

Košė
Vis dėlto specialistai geriausiais pusryčiais laiko košę, nes varpiniai augalai
savo sudėtyje turi visą kompleksą angliavandenių, kurie organizmui ilgam
suteikia energijos. Be to, grūduose gausu žarnynui reikalingos ląstelienos,
vitaminų ir mikroelementų. Todėl karšta košė ne tik padeda išsijudinti, bet ir
sureguliuoja žarnyno veiklą, kontroliuoja riebalų pasisavinimą iš dieną
suvalgytų produktų. Tie, kurie nuo vaikystės nemėgsta nei avižinės, nei grikių
košės, ją gali keisti sausais pusryčiais arba kukurūzų dribsniais.

Kava arba arbata
Pusryčiams taip pat tinka ir įprastas kavos ar arbatos puodelis. Jie taip pat
išjudina miegantį organizmą ir suteikia energijos, padeda geriau virškinti
maistą.