Tiks bet koks maistas?

Laba diena, gal galite paaiškinti, ar labai turi skirtis vyresnių žmonių
mityba ir ar būtina jiems gaminti maistą atskirai. Mano mama gyvena su mumis,
bet ji beveik nevalgo mūsų maisto. Ką man daryti?
Daiva

Dietologė pataria:
Vilniaus miesto universitetinės ligoninės gydytoja dietologė Laimutė
Janilionienė:
– Nemažai pagyvenusių ir vyresnio amžiaus žmonių turi problemų dėl
mitybos, kuri su amžiumi pakankamai stipriai kinta ir skiriasi nuo jaunesnės
kartos valgiaraščio bei maitinimosi įpročių ir turi nemažos įtakos sveikatai.

Pagyvenusių žmonių valgymo pakitimus dažnai įtakoja klaidinga nuomonė, jog
sulaukus vyresnio amžiaus tiks “bet kas ir bet koks maistas”. Su amžiumi
lėtėjant medžiagų apykaitai, pagyvenę žmonės geriau toleruoja daugiau
angliavandenių turintį maistą, dėl to jie nesunkiai priauga per daug svorio ir
rizikuoja susirgti cukriniu diabetu.

Prie pakitusių mitybos įpročių prisideda ir riboti finansiniai ištekliai,
sumažėjęs fizinis aktyvumas. Nuolat vartojami vaistai senatvėje taip pat veikia
apetitą, skonį ir uoslę. Atsižvelgiant į visas išvardintas priežastis, greta
gyvenantiems pagyvenusiems žmonėms sudarykite tokias sąlygas, kad jie domėtųsi
maistu ir galėtų valgyti mėgiamą, malonų valgyti ir įvairų maistą, nes mitybos
įpročiai dažnai kinta dėl įvairių priežasčių.

Pavyzdžiui, jei gydytojas patarė vengti riebaus maisto, dažnai “perlenkiama
lazda” ir iš viso atsisakoma riebalų bei druskos, o tai organizme gali sumažinti
kalcio bei vitamino D kiekį. Todėl iš karto staigiai neatsisakykite įprastų
maisto produktų, o tik po truputį mažinkite jų kiekį, riebesnius produktus
keisdami šiek tiek liesesniais.

Ruošiant maistą, jis turi būti paprastas, maistingas. Todėl išvirtą ir tirštą
maistą valgykite tik neilgą laiką. Monotoniško ar tirpaus maisto venkite, nes
jis ilgainiui gali tik pabloginti apetitą bei sukelti mitybos nepakankamumą.