+1
-0
+1

Greitas gyvenimo tempas nepalieka laiko paprastiems dalykams. Vietoj rytinės garuojančios maltos kavos puodelio vis dažniau renkamės pakeliui į darbą perkamo tirpios kavos puodelio... Dėl patogumo – suprantama. Tačiau ar tikrai sutaupę kelias minutes laiko gauname norimą produktą? Ar tirpi kava atstoja natūralią kavą?

Tirpi kava aromatu ir skoniu gali rungtyniauti su šviežiai pagaminta tikra kava. Be abejonės, tirpi kava yra patogiai ir greitai paruošiama, tačiau apdorojimo proceso eigoje ji ne tik daug visko patiria, bet ir daug praranda. Tačiau geros kokybės tirpi kava, be abejonės, bus geresnė už blogai paruoštą maltą kavą.



Nepaisant tonizuojančių ir gaivinančių tirpios kavos savybių, tirpi kava gali neigiamai paveikti žmogaus sveikatą.

Kavoje yra kofeino, o kofeinas – medžiaga, sukelianti priklausomybę. Tirpioje kavoje kofeino dažniausiai būna 50% daugiau, nei natūralioje. Ar žinojote, kad staigus atsisakymas nuo kavos gali sukelti „abstinencijos sindromą“ – „kaulų laužymą“, mieguistumą, reakcijos sulėtėjimą, galvos skausmus, irzlumą ir pykinimą?

Šiuo metu tirpioje kavoje yra tik apie 15% natūralios kavos medžiagų. Visos kitos medžiagos – tai priemaišos, naudojamos tam, kad tirpios kavos savikaina būtų kuo mažesnė.
Į tirpią kavą dedama įvairių priedų: miežių, avižų, varpinių augalų, gilių miltelių ir, be abejo, kavos lukštus, stabilizatorius ir sintetinį kofeiną. Taip pat naudojamas specialūs aromatizatoriai, kurių dėka „kava“ susigrąžina gamybos proceso metu prarastą aromatą. Dauguma minėtų priedų neigiamai veikia žmogaus organizmą, o šių medžiagų perteklius sukelia toksinį apsinuodijimą ir rimtų sveikatos problemų: pradeda „šlubuoti“ širdis, kepenys ir skrandis.

Tirpi kava nerekomenduotina žmonėms, sergantiems ateroskleroze, išemine širdies liga, sergantiems inkstų ligomis, kenčiantiems nuo hipertonijos, glaukomos arba hiperaktyvumo bei nemigos. Taip pat tirpi kava skatina gastrito, rėmens atsiradimą bei kenkia potencijai.


Prieš

Dažniausiai tirpi kava gaminama iš vidutinės ar žemos kokybės robustos kavos pupelių mišinio. Kuo geresnės kokybės pupelės sudaro tirpios kavos pagrindą, tuo ji brangesnė. Tirpi kava gaminama iš kavos užpilo didelės talpos induose, garinimo būdu atskiriant vandenį. Pigiausios tirpios kavos rūšys gaminamos purškimo - džiovinimo būdu, išgaunant ją kaip miltelius. Brangesnė ir geresnės kokybės kava džiovinama užšaldant. Norint pagaminti kavos granules, iš sušaldytų kavos gabaliukų išgarinamas vanduo. Tirpi kava gali būti ir kaip skysčio esencija, kuri jau truputį yra pasaldinta ir su cikorijomis. Ji patogi konditerijos gaminių gamybai.

Dėl į tirpią kavą dedamų priedų - nustatyti kavą su priedais labai lengva, reikia tiesiog įlašinti keletą lašų jodo į paruoštą tirpią kavą. Jeigu pastebėsite, kad kava įgavo melsvą atspalvį, prieš jus kava su priedais ir priemaišomis.
Jeigu rinksitės kavą, turėkite omeny, kad geriau rinktis mažesnį blogį (jei nėra kitos išeities), t.y. geriau yra palepinti save puodeliu natūralios kavos, o ne nuolat gerti tirpią.
 

Tirpi kava neatstoja tikros?

Testas - Kofeino reikšmė mūsų organizmui