+1
-0
+1
TOP 2015m. Makrobiotinė dieta

Makrobiotinė dieta – ne šiaip madinga tendencija, raginanti vengti cukraus ir atsisakyti įvairių angliavandenių. Budizmu ir Vakarų praktikomis pagrįsta „dieta“ – tai gyvenimo būdo pakeitimas siekiant fizinės ir protinės zen harmonijos. Makrobiotikos terminą sukūrė moderniosios medicinos pradininkas Hipokratas, gyvenęs antikinėje Graikijoje. Makrobiotika reiškia ilgą gyvenimą. Makrobiotinės dietos ir gyvenimo būdo kodeksą sukūrė Georgas Ohsawa, XX a. pradžios prancūzų ir japonų kilmės rašytojas ir mąstytojas.

Laikantis makrobiotinės dietos laikomasi vegetarinių principų, kartkartėmis mitybą paįvairinant žuvimi ir jūros gėrybėmis. Daugiausiai dėmesio skiriama natūraliems ir ekologiškiems produktams. Mitybos pagrindą sudaro neskaldyti grūdai (ypač – rudieji ryžiai) ir daržovės. Kiti įprasti dietos produktai: pupos, ankštiniai augalai, Miso sriuba ir jūros daržovės.

 

Griežtai laikantis dietos valgomi švieži, vietoje užauginti produktai. Siekiant pusiausvyros, renkantis maistą atsižvelgiama į produktuose slypinčią In ir Jan energiją – Europos filosofai tokią pat pusiausvyrą įžvelgia gamtoje.

  • In produktai. Tai vadinamasis „pasyvus maistas“, dažniausiai – šalti ir saldūs produktai.
  • Jang produktai. Tai „agresyvūs“ – sūrūs arba aštrūs produktai.

Nors makrobiotinės dietos šaknys siekia Antiką, leidžiama rinktis kai kuriuos produktus, kurių nevartojo senovės graikai. Vis dėlto vengtini šie produktai:

  • tam tikri gyvulinės kilmės produktai (tokie kaip pieno produktai, kiaušiniai, raudona mėsa ir vištiena)
  • kava
  • cukrus
  • alkoholis
  • aštrūs prieskoniai
  • perdirbti produktai
  • tam tikros daržovės, įskaitant:
    • šparagus
    • avokadus
    • burokus
    • baklažanus
    • bulves
    • pipirus,
    • špinatus
    • pomidorus
    • cukinijas

Vienas svarbiausių makrobiotinės dietos aspektų – maisto ruošimo ir valgymo būdas. Daugiausiai dėmesio skiriama tradiciniams maisto gaminimo metodams – kepimui orkaitėje ar atviroje ugnyje, gaminimui garuose. Reikėtų kruopščiai sukramtyti kiekvieną kąsnį, kad nevalgytumėte per daug ir per greit. Taip maistas geriau paruošiamas suvirškinti.

Ką žada dieta

Makrobiotinės dietos Rytų filosofija renkantis maistą skatina siekti In ir Jang pusiausvyros. Tai sudaro dalį gyvenimo būdo, kuriam svarbiausia – dvasingumas ir pusiausvyra.

Privalumai ir trūkumai

Makrobiotinė dieta gausi neskaldytų grūdų, liesų baltymų. Laikantis jos, vengiama perdirbtų produktų, cukrų ir kitokio nesveiko maisto, pernelyg dažnai vartojamo įprastoje vakarietiškoje mityboje. Neskaldyti grūdai ir liesi baltymai bei jūros gėrybės – puikus pasirinkimas siekiant stebėti cholesterolio lygį ir ilgam laikui pagerinti sveikatą.

Ilgainiui dieta padeda sumažinti širdies ligų ir tam tikrų rūšių vėžio riziką. (Esama nuomonių, kad dieta padeda užkirsti kelią vėžio atsiradimui ir sulėtina jo vystymąsi, tačiau tai nepagrįsta jokiais empiriniais tyrimais.)

Dietos pagrindas – rudieji ryžiai, pupos, sriuba ir daržovės. Retas žmogus dievina šiuos produktus, tad gali kilti noras mesti dietą. Vis dėlto nusiteikusiems ryžtingai ir tikintiems Rytų filosofija ši dieta puikiai tiks – ir ne vien dėl to, kad dailiau atrodysite su maudymosi kostiumėliu.

Dietos aprašymuose visiškai nekalbama apie mankštą, kuri yra vienas svarbiausių svorio mažinimo veiksnių.

Nuomonė

Fizinės ir dvasinės pusiausvyros siekis yra pagirtinas, tačiau laikytis šios dietos daugeliui būtų nepaprastai sudėtinga – ypač tiems, kurie siekia greitai atsikratyti svorio arba lengvai pakeisti gyvenimo būdą. Makrobiotinei dietai būdingas požiūris „viskas arba nieko“, todėl ja vadovautis ilgą laiką yra sunku.

Vienas geriausių makrobiotinės dietos bruožų – ji moko vertinti maistą kitaip, daugiau nei priemonę gyvybei palaikyti. Dieta skatina valgyti lėtai – tai itin svarbi technika, padedanti nepersivalgyti ir gerinanti virškinimą.

Parankiau būtų įvairius dietos aspektus imti taikyti pamažu, o ne pulti jos laikytis stačia galva. Pavyzdžiui, gamindami įprastus patiekalus baltuosius ryžius galite pakeisti rudaisiais, o grilyje skrudinti ne kepsnį, o sultingą lašišos filė. Iš esmės pagrindiniai makrobiotinės dietos aspektai skatina puikius mitybos ir elgesio pokyčius, tačiau šis planas daugeliui žmonių gali būti pernelyg suvaržantis, kad pavyktų laikytis ilgą laiką.

Šaltinis | Dietinis gydymas bendrojoje praktikoje | Gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė