+4
-0
+4
TOP 2015m. Populiari ir veiksminga skysčių dieta.

Skysčių dieta, naudojami siekiant detoksikuoti organizmą ir sumažinti svorį. 1941 m. ją sukūręs Stanley’is Burroughsas tikino, kad valymas skysčiais yra sveikas ir natūralus procesas, padedantis atsikratyti mirtinų toksinų, pesticidų ir kitų nešvarumų. Pirminis dietos tikslas buvo detoksikuoti organizmą ir gydyti piktžaizdes. Ši valomoji dieta tapo populiari 2004 m., kai Peteris Glickmanas išleido knygą „Lose Weight, Have More Energy, and Be Happier in 10 Days“.

Skysčių dietos griežtai laikomasi nuo trijų iki dešimties dienų. Ją sudaro trys etapai: pradinis etapas, limonado dieta ir baigiamasis etapas. Pradinio etapo laikytis nėra privaloma, tačiau jis rekomenduojamas norint paruošti kūną likusiai dietai. Pradinis etapas trunka tris dienas:
•1 diena. Gyvojo maisto diena.
•2 diena. Vaisių ir daržovių sultys bei sriubos iš sultinių.
•3 diena. Apelsinų sultys.

Limonado dietos etapas – skysčių dietos pagrindas. Jo metu vartosite tik specialų „limonadą“. Jį reikia gerti nuo šešių iki dvylikos kartų per dieną arba kaskart pajutus alkį.
Skysčių dietos limonado sudėtis:
•2 valgomieji šaukštai ekologiškų šviežiai spaustų citrinos sulčių.
•2 valgomieji šaukštai ekologiško B klasės klevų sirupo – negalima vartoti netikro klevų sirupo, kurio sudėtyje yra priedų.
•1/10 valgomoji šaukšto smulkintų Kajeno pipirų.
•300 ml filtruoto vandens

Limonado dietos etapo metu kas vakarą reikia vartoti laisvinamąjį žolelių ekstraktą (jo galima įsigyti vaistinėse) arba kas rytą atlikti žarnyno valymą jūros vandeniu (vandens ir jūros druskos mišiniu). Tai paskatins kasdienį žarnų judėjimą.
Baigiamasis etapas – tai atvirkštinis pradinis etapas:
•1 diena. Apelsinų sultys.
•2 diena. Vaisių ir daržovių sultys bei sriubos iš sultinių.
•3 diena. Gyvojo maisto diena.
Užbaigus valymą, jį pakartoti galima ne anksčiau nei po 60 dienų.
Dieta taip pat kartais vadinama detoksikuojamąja citrinų dieta arba klevų sirupo dieta.

Ką žada dieta?
Skysčių dieta turėtų suteikti energijos ir padėti pasijusti sveikesniu. Valymo metu iš kūno natūraliai bus pašalinami toksinai, todėl mažės svoris.

Privalumai ir trūkumai
Dietos metu suvartojama mažai kalorijų, todėl Jūsų svoris mažės. Vis dėlto skysčių dietos dienos norma siekia 600-1200 kalorijų, žymiai mažiau nei vidutiniam suaugusiajam rekomenduojama 2000 kalorijų norma. Dieta ne tik labai griežtai riboja kalorijas, bet ir stokoja gyvybiškai svarbių maistinių medžiagų, baltymų, angliavandenių, būtinų riebalų, skaidulų ir vitaminų. Nėra jokių mokslinių tyrimų, kad valymas padeda organizmui atsikratyti toksinų. Žmogaus organizmas sukurtas taip, kad savaime šalintų toksinus per inkstus, kepenis ir plaučius be jokios valomosios dietos.
Skysčių dietos aprašyme neminima mankšta. Šiaip ar taip, laikantis dietos, kuri taip griežtai riboja kalorijas, sunku būti fiziškai aktyviu. Valymo metu žmonės dažnai patiria galvos skausmus, silpnumą, viduriavimą ir svaigulį.

Specialisitų nuomonė
Skysčių dieta yra intensyvi, nesaugi ir išliekančių rezultatų pasiekti nepadedanti dieta. Valymo metu stinga svarbiausių maistinių medžiagų ir kalorijų, tad kūnas pereina į bado režimą, prarandama raumenų masė, mažėja sveikųjų bakterijų, padedančių virškinti ir gerinančių imunitetą.
Nėra jokių mokslinių įrodymų, kad skysčių dieta išties pašalina toksinus iš organizmo. Svoris mažės, tačiau baigę laikytis dietos greičiausiai vėl jo priaugsite – tai sukels stresą organizmui, ypač kardiovaskulinei sistemai. Esama daug sveikesnių efektyvių būdų atsikratyti svorio nesukeliant ilgalaikio pavojaus sveikatai.