Tuberkuliozė vis dar tyko vaikų. Dažniausiai ten, kur jau kažkas serga šia klastinga liga. Ten, kur sunkiai sprendžiamos socialinės problemos. Respublikinės Šiaulių ligoninės filialo Tuberkuliozės ir plaučių ligų ligoninės, Vaikų konsultacijų poliklinikos vedėja, vaikų pulmonologė Rita Šopienė pataria: “Jeigu įtariate vaikui tuberkuliozę, paklauskite savęs, ar vaiko šeimoje kas nors neserga tuberkulioze? Vaikai užsikrečia tuberkulioze nuo šeimos narių“. 

 

Serga visomis formomis

Suaugusiam susirgus tuberkulioze, po 2 metų susirgs 40 proc. užkrato aplinkoje gyvenančių vaikų iki 2 metų, 25 proc. 2-5 metukų ir 5-15 proc. vyresnių nei 5 metų vaikų (nepaskiepytų nuo tuberkuliozės ). Dažniausiai bus diagnozuota pirminė progresuojanti tuberkuliozė, ekstrapulmoninė forma (tarpuplaučio limfmazgių TB) arba diseminuota (išplitusi)- kūdikiams diagnozuojama tuberkuliozė.   

Per praėjusius metus vaikų stacionare dėl tuberkuliozės gydyta 10 vaikų. Vienas iš jų – kūdikis.

Šeši vaikai, kuriems pernai diagnozuota tuberkuliozė, gyvena aplinkoje, kurioje yra sergančiųjų šia liga. Vienai paauglei, kurios artimoje aplinkoje buvo diagnozuota vaistams atspari tuberkuliozė, taip pat susirgo atsparia vaistams tuberkuliozės forma, kuri vaikams diagnozuojama  retai.

Pasak vaikų pulmonologės Ritos Šopienės, ligoninėje gydomi vaikai, sergantys visomis tuberkuliozės formomis. Taip pat ir tie, kuriems reikalingas prevencinis (apsaugantis) gydymas nuo tuberkuliozės. Labai dažnai tai – socialiai remtinų šeimų mažieji, kurie sudaro apie 80 proc. pacientų.

Gydymas ir mokymas – drauge

Respublikinės Šiaulių ligoninės filialo Tuberkuliozės ir plaučių ligų ligoninės Konsultacijų poliklinikoje taip pat pacientų nestinga. Čia dirbantys du vaikų pulmonologai bei dvi slaugytojos teikia konsultacinę ir gydomąją pagalbą vaikams, atvykstantiems iš Šiaulių miesto, rajono, apskrities, taip pat iš Telšių ir Panevėžio apskrities.

Per praėjusius 2011-uosius metus, konsultacijų poliklinikoje lankėsi 5842 pacientai, jiems suteikta 2821 konsultacija. Dažniausi pacientai – nespecifinėmis plaučių ligomis sergantys vaikai. Vargina ūminės (pneumonijos, obstrukciniai bronchitai) ir lėtinės ligos (bronchų astma,  pasikartojančios pneumonijos, įgimta plaučių patologija).

Poliklinikoje vaikams atliekami tuberkulino mėginiai, tiriama vaikų kvėpavimo funkcija. Taip pat atliekama echoskopija, tiriami skrepliai, atliekami kraujo tyrimai. Konsultacijų poliklinikoje vykdomas ir pacientų mokymas, kontroliuojamas tuberkuliozės gydymas, vykdoma pacientų dispanserizacija.

Tie, kuriems prireikia gydymo stacionare, patenka į Respublikinės Šiaulių ligoninės filialo Tuberkuliozės ir plaučių ligų ligoninės patalpose esantį Vaikų tuberkuliozės skyrių, kuriame 30 lovų.

Vaikų tuberkuliozės skyriuje gydomi vaikai iš visos Šiaulių apskrities bei Telšių, Panevėžio, Biržų. Skyriuje dirbantis vaikų pulmonologas, keturios vaikų slaugytojos bei puse krūvio dirbantis pedagogas vaikus ne tik gydo, bet ir visus mokslo metus moko bendrojo lavinimo mokyklos disciplinų. Mokomi, tiesa, vaikai, ir pažinti savo ligą bei įveikti klastingas jos „užgaidas“ ne tik medikamentų, bet ir valios, disciplinos pastangomis.

Kad vaikai nesirgtų

Oro lašeliniu keliu plintančios  tuberkuliozės bakterijos gali neaplenkti net ir tada, kai vaikas gyvena viskuo aprūpintas. Tačiau medikai pastebi, jog šiandien vaikų, sergančių tuberkulioze, būtų mažiau, jei gerėtų jų gyvenimo sąlygos,  jei būtų mažiau vaikų, gyvenančių socialiai remtinose šeimose.

Medicinos mokslas pažengė daug, tad tuberkuliozė seniai nėra nepagydoma liga – tinkama sergančio vaiko priežiūra ir visavertis gydymas yra labai efektyvus.

Tačiau bene didžiausias dėmesys  skiriamas pirminei profilaktikai – skiepams nuo tuberkuliozės. Naujagimiai vakcinuojami antrąją savo gyvenimo parą. Deja, visų naujagimių paskiepyti nepavyksta. Pasak vaikų pulmonologės Ritos Šopienės, pateisinami tik tie atvejai, kai dėl kitos patologijos kūdikio skiepyti negalima. Tačiau daugėja atvejų, kuriuos pateisinti medikams sunku – daugėja tėvų, kurie atsisako skiepo. Pernai skiepyti nuo tuberkuliozės atsisakė 5 Šiaulių mieste gyvenančių naujagimių tėvai ir dviejų naujagimių tėvai, gyvenantys rajone. Pasak medikės, blogiausia, jog  neskiepytų sveikų  naujagimių daugėja.

Ankstyva tuberkuliozės diagnostika suaugusiems ir visavertis jų gydymas – reali užkarda tam, kad vaikai nesusirgtų šia klastinga liga. Tad, diagnozavus naują tuberkuliozės židinį, atliekamas bendravusių su sergančiais  asmenų  tikrinimas.

Retai iškyla problemų, kai diagnozavus tuberkuliozės židinį tikrinami artimai su užsikrėtusiuoju bendraujantys vaikai. Tačiau  tikrinimus atliekantiems medikams kyla problemų, kai reikia tikrinti su sergančiu vaiku bendraujančius suaugusiuosius. Paradoksalu, tačiau dažniausiai šių tikrinimų svarbos nesupranta pedagogai. R. Šopienė sako, jog dažnoje mokykloje, kurioje mokosi ar dirba  tuberkulioze susirgę asmenys, lieka nepatikrinta pusė ir daugiau mokytojų, nes jie nesutinka atvykti išsitirti dėl tuberkuliozės.  

Lietuvos sveikata

Zita Katkienė